A verseny 30 éves történetében először állt női pilóta az SC400 dobogóján

A verseny 30 éves történetében először állt női pilóta az SC400 dobogóján
credit: Isabella Robusto/TwitterValódi őrült versenyt hozott a 2022-es South Carolina 400.

A late modelek egyik legnagyobb presztizsű összecsapásán minden megtörtént, amit csak el lehet képzelni: késhegyre menő csaták, elképesztő hibák a versenyirányítás részéről, amelyek a sportág egyik legbizarrabb jelenetét eredményezték, tiszteletét tette a mezőnyben Dale Earnhardt Jr., továbbá óriási szenzációt szolgáltatva egy 12 éves tehetség is kvalifikálta magát.

Az ifjú Tristan McKee ráadásul tökéletesen tartotta a tempót felnőtt ellenfeleivel szemben, mígnem a hajrában a late modelek világában már valódi legendának számító Ryan Glenski falba nem tette őt.A fordulatok közepette azonban teljesen háttérbe szorult a tény, hogy a Lee Faulk Racingnek vezető Isabella Robusto konkrétan beírta magát a viadal harmincéves történelmébe.

A 18 esztendős pilóta a negyvenkét fős rajtrács 29. pozíciójába kvalifikálta magát, majd rendkívül okos versenyzéssel sikerült kimaradnia minden kaotikus incidensből. A hajrában már a legjobb tízben tudhatta magát, végül pedig a harmadikként látta meg a kockás zászlót Brenden Queen és Carson Kvapil mögött.

Ezzel ő lett az első nő, aki az SC400 történetében dobogót érő pozícióban zárt.

Robusto egyébiránt tagja a NASCAR esélyegyenlőségi programjának, a Drive for Diversitynek, emellett pedig a Toyota utánpótláspilótája is.