A NASCAR legjobban őrzött titka, amit csak 9 ember ismer

A NASCAR legjobban őrzött titka, amit csak 9 ember ismer
Egy éven át ismét Logano lesz a könyv őrzője (credit: Meg Oliphant/Getty/NASCAR Media)Van egy hagyomány a NASCAR-ban, amely minden egyes szezon végén a középpontba kerül.

Ennek ellenére mégis nagyon kevesen tudnak a létezéséről. Pontos tartalmába pedig máig csak kilenc ember nyerhetett betekintést.

Ez a ‘Bajnok Naplója’.

A barna bőrkötetes könyv ötlete 2010-ben született meg, miután Jimmie Johnson megszerezte karrierje ötödik Cup-titulusát.

Az élő legenda ekkor kezdett agyalni azon, hogy kellene valamiféle ‘stafétabot’, ami bajnokról bajnokra száll.

Johnson ezt felvetette a NASCAR alelnökének, Mike Heltonnak, aki némi gondolkodás után előállt a kézzel írott napló ötletével.

Az első bejegyzéseket maga JJ vetette papírra, a könyvet pedig 2011 végén át is adta az azévi bajnok Tony Stewartnak.

A szabálynak megfelelően nála is maradt egészen 2012 novemberéig, amikor Brad Keselowski zárta az élen a szezont.

A napló – amiben többek között egy személyes hangvételű levelet is írnak a következő bajnoknak – 2013-ban és 2016-ban visszakerült Johnsonhoz, 2014-ben Kevin Harvick kapta meg, majd 2015-ben, valamint 2018-ben Kyle Busch, 2017-ben Martin Truex Jr., 2018-ban Joey Logano, 2020-ban Chase Elliott, 2021-ben Kyle Larson, idén pedig újra Logano veheti birtokába.

Ez a kis könyv hat éven keresztül szó szerint a legnagyobb titok volt a NASCAR-ban.

A létezéséről végül 2017-ben maga Johnson rántotta le a leplet, aki a közösségi médiában osztotta meg az első képet róla, amint átadja Truexnek.

Johnson, Truex és maga a NAPLÓ (credit: Jimmie Johnson)

“A legjobb része a naplónak az, hogy senki sem tudja mi is ez pontosan” – nyilatkozta az immár kétszeres bajnok Logano az NBC-nek.

“Senki sem tudja, mi van benne”

A napló legutóbbi bejegyzését Larson írta meg, természetesen Team Penske-s kollégájának címezve.

“Ez annyira különleges, hogy mielőtt átadnád a következő srácnak, muszáj még egyszer végigolvasni az egészet” – mondta a Hendrick Motorsports sztárja.

“Extrém módon különleges könyv. A címem megszerzésekor azért lelkesedtem a legjobban, hogy végre én is megkapom! Remélem sikerül még egyszer bajnokká válnom és akkor láthatom az új írásokat is.”

Elliott csak azt sajnálja, hogy a napló ötlete nem korábban született meg:

“Azt kívánom, bárcsak valakinek ez eszébe jutott volna 30, 40 évvel ezelőtt, vagy akár már a NASCAR létrejöttének pillanatában. Jó lenne tudni, hogy az akkori versenyzők mit vetettek volna papírra.

Izgalmas belegondolni viszont abba, hogy például az a srác, vagy lány, aki 2050-ban, vagy 2060-ban bajnok lesz mit fog szólni, amikor elolvassa, miket írtak olyan nagyságok, mint amilyen Tony és Jimmie. A napló évről évre értékesebb, különlegesebb lesz. Klassz tradíció és iszonyú büszke vagyok arra, hogy én is a részese lehetek.”

Logano viszont egyetlen dologtól fél:

“Istenem, nem én akarok az lenni, aki elveszíti! Az első dolog, hogy biztonságos helyre teszem.”