A Forma-1 saját amerikai bajnokság indítását tervezi

A Forma-1 saját amerikai bajnokság indítását tervezi
credit: Chris Graythen/Getty/Red Bull Content PoolA Forma-1 pénteken jelentette be, hogy tető alá hozza vadonatúj női versenyzők számára kiírt bajnokságát.

Az F1 Academy program keretein belül 2023-ban elrajtoló szériát a Formula 4 szintjére pozicionálják.

A fő cél az, hogy lehetőséget adjanak a fiatal lányoknak a motorsportban való karrier beindítására, ezzel együtt pedig a szamárlétra megmászására egészen a Forma-1-ig.

A világbajnoki sorozat vezérigazgatója, Stefano Domenicali azonban elárulta, hogy ez csak az egyik projektjük.

A RACER ennek kapcsán feltette neki a kérdést, hogy az F1 Academy kiterjesztheti-e tevékenységét az USA területére is, ahol az utóbbi években rohamosan nő a népszerűségük.

Erre a szakember igenlő választ adott, egyben elárulta, hogy máris tervben van egy kifejezetten amerikai székhelyű széria is, ami a helyi pilótákra fókuszálna, nemtől függetlenül.

„Csak most kezdtük a projektet” – mondta Domenicali.

„Mi leszünk a Las Vegas-i verseny promóterei és úgy hisszük, hogy ez az a hely, ahol ezt a kategóriát be szeretnénk vezetni az USA-ban. A programot ki akarjuk dolgozni, mivel véleményünk szerint van benne potenciál, hogy népszerűsítsük azt, amit el akarunk érni az országban.

Ugyanezt szeretnénk csinálni más régiókban is, mint például a Közel-Kelet, vagy a Távol-Kelet. Szélesebben akarjuk megközelíteni a dolgokat, mivel világszerte növelni kell az érdeklődést és kötelességünk, hogy ebbe belefektessünk.”

A tervek még a kezdeti fázisban tartanak, a RACER információ szerint azonban az akadémia amerikai szegmense a Las Vegas-i Nagydíj köré összpontosulna azzal a céllal, hogy növelje az USA-béli pilóták lehetőségeit arra, hogy eljussanak az F1-be.

Jelen törekvések megkongathatják a vészharangot a helyi bajnokságoknál, különösképpen az IndyCarnál.

Ezen szériát az utóbbi időben számos kritika érte, hogy lényegében szinte semmi erőfeszítést sem tesznek a promóció érdekében.

A McLarennek vezető Pato O’Ward pedig egyenesen kijelentette: az amerikaiak már többet tudnak az F1-ről, mint a kvázi hazai bajnokságukról.KAPCSOLÓDÓ: O’Ward: Az F1 el fogja tiporni az IndyCart, ha a széria továbbra is tétlen marad