Indy 500: „Sokként ért” – Sage Karam hét év után elvesztette ülését a DRR-nél, Stefan Wilson érkezik a helyére

Indy 500: “Sokként ért” – Sage Karam hét év után elvesztette ülését a DRR-nél, Stefan Wilson érkezik a helyére
credit: Penske Entertainment/Karl ZemlinA Dreyer & Reinbold Racing hivatalosan bejelentette, hogy Stefan Wilson fogja vezetni a 24-es számot viselő Dallara-Chevyjüket a 107. Indianapolis 500-on.

A 33 éves brit programja ezúttal is a Cusick Motorsports jóvoltából valósulthat meg.

Don Cusick és Wilson 2021-ben bútorozott össze először, amikor is az Andretti Autosporttal léptek partnerségre.

Tavaly pedig ők lettek a legendás verseny tradíciójának „megmentői”.

Egészen májusig ugyanis úgy tűnt, nem lesz meg a 33 autót számláló mezőny, a Penske Entertainment közbenjárásával azonban sikerült tető alá hozni egy háromcsapatos megállapodást, aminek értelmében a DragonSpeed adta a szerelőgárdát, az AJ Foyt Racing pedig magát az autót és a hozzá tartozó felszerelést.

Wilsonék 2023-ban már a DRR-rel szövetkeznek, a szponzorai viszont zömében ugyanazok lesznek, mint akik az utóbbi két esztendőben is támogatták.

Bár Stefan most először fog ennek a gárdának vezetni, a családi kapcsolat viszont már megvan.

Néhai bátyja, Justin Wilson 2010-ben és 2011-ben a DRR-rel rótta a köröket, legjobb közös eredményük pedig két második hely volt St. Pete-en és Long Beachen.

Jelen bejelentés ugyanakkor azt is maga után vonja, hogy Sage Karam 2016 óta először nem lesz a csapat tagja.

A hír magát a pennsylvaniai pilótát is meglepte, de még nem adta fel a reményt arra, hogy ott legyen ő is a mezőnyben.

„Bármire nyitott lennék” – nyilatkozta a RACER-nek Karam.

„Néhány héttel ezelőtt tudtam meg és sokkolóan ért [a DRR döntése]. Telefonon közölték, hogy nem fogok visszatérni. Én viszont még mindig szeretnék indulni az Indy 500-on, ez a versenyt az, amit minden évben meg akarok nyerni.

Úgy érzem, bizonyítottam már, hogy képes vagyok az élmeznyben harcolni, beugrani az autóba és egyből gyorsnak lenni. Határozottan kiábrándító volt hallani, hogy nem mehetek vissza, de a legjobbakat kívánom a csapatnak. Nagyszerű időket töltöttem a DRR-nél és mindenkit szeretek náluk. Olyanok voltak, mintha a családom lennének. Szerencsétlen, hogy így ért véget.”

A most 27 éves versenyző már a legelső Indy 500-át is a DRR-rel teljesítette még 2014-ben.

A következő szezont a Chip Ganassi Racing kötelékében tölthette, a várt kiugrás helyett azonban minden katasztrofálisan alakult számára.

A versenyek során számos hibát vétett, ezek által pedig baleseteket is okozott. Szomorú módon pedig az egyik ilyen incidensnek végül fatális végkifejlete lett.

A hazai pályájának számító poconói fordulón Sage vezető pozícióban haladva vágta falnak autóját, az arról lerepülő orrkúp pedig pont eltalálta a gyanútlanul érkező Justin Wilson sisakját.

Az akkor Andrettiéknek vezető pilóta egy nappal később belehalt fejsérülésébe.


KAPCSOLÓDÓ: „Embert öltem” – Őszintén vallott depressziójáról Sage Karam


Karam a történtek hatására mély depresszióba esett, egy ideig pedig úgy tűnt, hogy a karrierjének is befellegzik.

Végül a DRR dobott számára mentőövet és 2016 óta már nem telt el úgy Indy 500, hogy ne ő vezette volna a 24-es Dallara-Chevyt.

Ennek a sorozatnak most vége szakad, morbid módon pedig pontosan Justin öccse veszi át a stafétát.

A 2021 óta már a NASCAR-ban is szárnyait próbálgató Karam a 2015-ös tragédia óta idén tért vissza az Xfinity Series mezőnyével a Pocono Racewayre, első köreit pedig élete legnehezebb perceiként élte meg. A versenyt végül a huszadikként zárta.

A fiatal kora ellenére már sokat megélt versenyzőnek esze ágában sincs feladni.

„Vissza akarok térni az Indy 500-ra, úgyhogy nyitott fülekkel járok” – szögezte le Karam, aki 2021-ben érte el eddigi legjobb eredményét az 500-on az ötödik hellyel.

„Manapság viszont nehéz üléshez jutni. Rengeteg erőfeszítést teszek azért, hogy jövőre az Xfinityben versenyezhessek és zajlanak is már igazán jó dolgok ezzel kapcsolatban. Szóval jövőre határozottam versenyezni fogok valahol. Jelen pillanatban úgy áll a helyzet, hogy nem leszek ott az Indy 500-on, de ezen mindenképpen változtatni szeretnék.”

A DRR tervez egy második autót is nevezni Indyben, de jelen állás szerint Karamra ebben sem számolnak.