10 másodpercet ver a Next Genre a NASCAR Le Mans-i autója [VIDEÓ]

10 másodperccel gyorsabb a NASCAR Le Mans-i autója a Cupban használt verziónál [VIDEÓ]
credit: NASCAR/Garage 56Újabb fejezetéhez érkezett el a NASCAR, a Hendrick Motorsports és a Chevrolet közös Le Mans-i 56-os garázs programja.

A legendás egynapos versenyre készülő autó a Cup Series idén debütált Next Genjén alapul, természetesen a szabályoknak megfelelően átalakítva.

A mostani, Virginia International Racewayen lebonyolított teszt nagyban eltért az augusztusi, Road America-i első körözéstől, mivel ezúttal már az HMS által épített géppel hajtottak pályára.

Három hónappal ezelőtt még az IMSA-ban vitézkedő Action Express Racing készítette fel.

„Természetesen nem zajlott le kihívások nélkül, de ezért vannak a tesztek” – szögezte le a Hendrick Motorsports versenyzésért felelős alelnöke, egyben a Le Mans-i program vezetője, Chad Knaus.

„Ez egy óriási mérföldkő. Úgy vélem, hogy az itt lévő emberek, valamint az összes erőforrás, ami rendelkezésre állt a VIR-en megmutatja ennek a projektnek a fontosságát és azt, hogy mennyire elkötelezettek vagyunk iránta mindannyian.

Az Action Express egy koncepcióautót épített. A mostani viszont már sokkal jobban hasonlít ahhoz, amilyen majd a gép végső verziója lesz. A kasztni, a motor és a felfüggesztés is más már.

Ugyanakkor még mindig gyerekcipőben jár. Elégedett vagyok viszont azzal, ahogyan teljesített, egyszerűen csak el kell kezdenünk dolgozni néhány hiba elhárításán.”

A hivatalos tesztpilóta Mike Rockenfeller munkáját többek között elektronikai problémák hátráltatták.

„Hol is kezdjem?” – tette fel a kérdést a német pilóta, aki a Spire Motorsports színeiben idén két Cup-futamon is részt vett, emellett pedig esélyes a Le Mans-on való indulásra is az HMS-szel.

„Ez nyilvánvalóvan nagy lépés volt. Az autó már könnyebb és több a leszorítóerő. A motorerő nagyobb, van már kipörgésgátlónk és új műszerfal is. Lényegében minden más. Egyedül a gumik ismerősek, amikkel már korábban Atlantában volt egy abroncstesztünk.

Szóval közel állunk ahhoz az autóhoz, amivel Le Mans-ban fogunk versenyezni, de még nagyon hosszú út vezet odáig.

Fejlődnünk kell a sebesség és a megbízhatóság terén. A Cupban használt jelenlegi géppel összevetve sok a hasonlóság, csak épp ez a tesztautó jóval gyorsabb.

Hogy számokkal alátámasszam, körülbelül 10 másodperccel jobb köridőket hoztam most ezen a pályán, mint amiket a Next Gennel végzett tesztemen produkáltam ugyanitt.”