„Megváltoztatjuk a sportot” – A SpaceX és a Ferrari útját követné a Trackhouse Racing

“Megváltoztatjuk a sportot” – A SpaceX és a Ferrari útját követné a Trackhouse Racing
credit: Chris Graythen/Getty/NASCAR MediaA Trackhouse Racing eddigi rövid pályafutása egy valódi sikertörténet.

A versenyzőből lett üzletember Justin Marks és a világhírű rapper/producer Armando “Pitbull” Perez által tető létrehozott csapat tavaly jelent meg a NASCAR Cupban a Daniel Suarez által vezetett 99-es Chevyvel.

Még azév júniusában bejelentették, hogy tokostól-vonóstól felvásárolják a Chip Ganassi Racinget, aminek révén 2022-től már kétautós gárdaként folytatják programjukat.

A CGR-től átvett 1-es autót Ross Chastain terelgeti, mexikói csapattársával együtt pedig három futamgyőzelmet hoztak idén.

Mindketten bejutottak a playoffba, amit aztán Suarez a tizedik, floridai kollégája pedig a másodikként zárt. Utóbbi pilóta ráadásul Martinsville-en bemutatott falfutásával akkora világszenzációt szolgáltatott, amekkorát még nem pipált a NASCAR.

Marksék idén tető alá hozták a nemzetközi sztárpilótákat megcélzó PROJECT91-et is, amelynek első felvonásaként nem mást indítottak a Cup Series Watkins Glen-i futamán, mint a Forma-1-es szupersztár Kimi Räikkönent.

A Trackhouse-nál azonban mindez csak a kezdet.

A Sports Business Journal felelevenítette Marks egyik, a gárda műhelyében tartott beszédét, amelyben a SpaceX kaliforniai főhadiszállásán tett látogatására is kitért.

Az Elon Musk nevével fémjelzett vállalat tizenharmadikként szerződtetett alkalmazottja kalauzolta őt végig és elárulta neki, hogy évi félmillió önéletrajzot kapnak.

„Amikor egy ilyen cégnél vagy és megkérdezik, hogy mit csinálsz, akkor az mondod: ‘Egy olyan vállalatnak dolgozom, amely embereket fog küldeni a Marsra, szóval szó szerint meg fogjuk menteni az emberiséget’. Bizonyos értelemben mi is így állunk hozzá ahhoz, amit a Trackhouse-nál csinálunk: meg fogjuk változtatni a sportot.

Bele fogunk kerülni a történelemkönyvekbe. Ez nem csak arról szól, amit művelünk, hanem arról is, kik vagyunk, miként bánunk egymással, hogyan helyezzük a brandünket előtérbe és miért állunk ki. Ambícióval, szenvedéllyel és büszkeséggel dolgozunk, valamint azzal az érzéssel, hogy amit csinálunk az fontos és megváltoztatjuk a világot.”

Ráadásul nem csak a levegőbe beszél és ezt a csapat elnöke, Ty Norris tudja a legjobban.

A szakember szerint Marks abban tér el a többi NASCAR-tulajdonostól, hogy ő sokkal szélesebb spektrumban működik.

„Justin nem csak a NASCAR garázsán belül dolgozik, tevékenysége a mérnöki és versenyzési szempontokon is túlmutat” – szögezte le az SBJ-nek Norris.

Ő a marketinget, az innovációt és a relevanciát is nézi.

Azon jár az agya, hogyan lehetne hatást gyakorolni a popkultúrára, miként lehetünk tényezők helyileg és világviszonylatban is. Nem csak beszél róla, de tesz is érte. Ez a kreatív elme visz bennünket folyamatosan előre.”

Marks elszántságát jól példázza Räikkönen leigazolása, aminek érdekében nem volt rest egyenesen a finn pilóta svájci otthonába utazni.

A jövőt illetően pedig az égvilágon minden terítéken van az IndyCartól kezdve a sportautózásig. Egy dolgot viszont leszögeznek: az origó mindig is a NASCAR marad.

„A célunk, hogy a NASCAR-on kívül is letegyük névjegyünket” – folytatta Norris.

„Ezzel a tudattal haladunk előre, legyen szó az autósportról, vagy a szórakoztatóiparról. Rengeteg dolog van a radarunkon. jelenleg Ugyanakkor mindent annak tudatában csinálunk, hogy a NASCAR-csapatunk sikere az, ami forgásban tartja a kereket.”

A Trackhouse-nak már most hatalmas rajongótábora van, Marks viszont ennek tekintetében is grandiózusan gondolkodik:

„Az inspirál, amit a Scuderia Ferrari létrehozott a tifosival. A szurkolóiknak van egy identitásuk, ami összeköti őket. Ezt szeretném látni én is a Trackhouse-nál.”