Női versenyző ült fel az amerikai drag-szakág trónjára

Női bajnokot avatott az NHRA királykategóriája
credit: NHRA Camping World Drag Racing Series MediaÖt esztendő után ismét Brittany Force-nál landolt az NHRA Camping World Drag Racing Series Top Fuel bajnoki címe.

A John Force Racing vesenyzője hétpontos vezetéssel érkezett a pomonai szezonzáróra legnagyobb ellenfelével, Justin Ashleyvel szemben.

A kvalifikáció első napjának harmadik körében, 11.000 lóerős dragstere volánja mögött 545.47 km/h-val rögtön megdöntötte – az egyébként szintén általa tartott – sebességrekordot, majd szombaton az abszolút elsőséget is elhódította.

Külön érdekesség, hogy a királykategóriát képező Top Fuel toptempóit nyilvántartó örökranglista első tizenegy helyén végig az ő neve áll.

Ennek révén extra bónuszpontokra tett szert, így végül a mindent eldöntő finálénak már tizenhárom egységnyi vezetéssel vághatott neki.

A vasárnapi versenyen Force már rögtön első párbaja után bebiztosította titulusát, miután legyőzte Steve Chrismant.

Ezzel párhuzamosan pedig a címért még meccsben állt Ashley és Mike Salinas egyaránt elvesztették saját futamaikat.

„Örökre emlékezni szeretnék erre a napra itt Pomonán a Monster Energy/Flav-R-Pac csapatával, David Grubnic-kal [a crew chiefje], Mac Savage-dzsel [a versenymérnöke] és minden egyes sráccal, akik az autómon dolgoztak a szezon során” – nyilatkozta az érthetően nagyon boldog pilótanő, aki „civilben” az IndyCar-sztár Graham Rahal sógornője.

„Soha nem adtuk fel. Volt az évnek olyan időszaka, amikor szenvedtünk, de felálltunk belőle, méghozzá akkor, amikor a legjobban számított: [két héttel korábban] Vegasban és most itt, Pomonán. Valószerűtlen az egész, képtelen vagyok elhinni! A csapat összes tagjának köszönettel tartozom, valamit a szponzoraimnak is, nélkülük most nem lehetnék itt.

Nagyon, nagyon büszke vagyok mindenkire. Hihetetlen érzés. Hittünk benne, hogy összejöhet ma, motiváltan érkeztünk ide, hogy elvégezzük a munkát. Csak meg kellett nyerni az első kört és ezt végre is hajtottuk.”

Az NHRA csúcsát képező Top Fuel kategória trónját Force először 2017-ben foglalhatta el, mostani sikere révén pedig ő lett a negyedik hölgy a szervezet történetében, aki többszörös bajnoknak mondhatja magát.

Az úttörő Shirley Muldowney 1977-ben lett az NHRA legelső női bajnoka, ráadásul rögtön a Top Fuelban, majd még további kétszer – 1980-ban és 1982-ben – is övé lett a legjobbnak járó trófea.

Angelle Sampey már a kétkerekűeknél szerzett három titulusát is, miután 2000-2002 között ő uralta a Pro Stock Motorcycle mezőnyét.

A Pro Stock autósok között pedig Erica Enders idén kaparintotta meg ötödik címét 2014, 2015, 2019 és 2020 után.

A 2022-es idényt tekintve egyetlen kategóriában sem sikerült vadonatúj bajnokot avatni.

A Top Fuel és Pro Stock kétszeres, illetve ötszörös uralkodó(női) mellett a Funny Carok mezőnyében Ron Capps a harmadik címét ünnepelhette, a Pro Stock Motorcycle-ben pedig Matt Smith immár hatodik alkalommal emelhette magasba a legjobbnak járó trófeát.