„Egy barom” – Danica Patrick óriásit csalódott Jacques Villeneuve-ben

“Egy barom” – Danica Patrick óriásit csalódott Jacques Villeneuve-ben
credit: Jonathan Ferrey/Getty/NASCAR MediaEnyhén szólva is pechesen alakultak Danica Patrick számára a NASCAR Nationwide (ma: Xfinity) Series 2012-es szezonjának road-futamai.

Az akkoriban a JR Motorsportsnak vezető wisconsini a montréali Circuit Gilles Villeneuve-ön rendezett fordulón mondhatni élete épített pályás versenyét produkálta és még a győzelemre is komoly esélye volt egészen addig, amíg egy „szurkoló” be nem dobott eléje egy fél pár cipőt.

Patrick ezután extra kiállásra kényszerült, esélyeire pedig keresztet vethetett. A csapat későbbi tájékoztatása szerint azonban nem a lábbelin való áthajtás, hanem egy már azelőtt észlelt műszaki hiba fosztotta meg őt a victory lane-től.

Két hónappal korábban, Road Americán szintén egy potenciálisan jó eredményt vesztett el önhibáján kívül, a kiváltó ok pedig az imént említett kanadai pálya névadójának fia volt.

Danica parádés versenyt futott a 4.048 mérföldes vonalvezetésen, fantasztikus előzéseket produkált és mindvégig aktív tagja volt az élmezőnynek.

A verseny szinte teljes hossza alatt lógott a levegőben egy lehetséges győzelem,  de még az utolsó körökben is úgy tűnt, biztos top 5-ös helyezéssel fog zárni. Mígnem az ötven körös viadal ötvenedik körében –mikor komoly harcot vívott Max Papisszal a negyedik helyért- megérkezett Jacques Villeneuve és olyan szépen kitette őt a pályáról, hogy még a legelvetemültebb Danica-utáló is rosszallóan csóválta a fejét.

Az eset most, tíz évvel később ismét előkerült a Beyond the Grid című podcastben, amelynek Patrick volt a vendége.

A 2018-as Indy 500 után visszavonult ex-pilóta elárulta, hogy Villeneuve viselkedése azért is volt annyira fájó számára, mivel mindaddig példaképként tekintett rá.

„Lehetőségem volt arra, hogy Jacques ellen versenyezzenek” – idézte fel azt a napot keserűen Patrick.

„Road Americán voltunk, elértünk az utolsó körbe. Azt hiszem a negyedik helyen álltam, ő pedig mögöttem volt. Aztán a hátsó egyenesben, a balos kanyarnál egyszerűen nekem jött… Én csak jól akartam szerepelni azzal a sráccal szemben, akit kedveltem és tiszteltem… Ő viszont egy igazi baromként kiforgatott.”KAPCSOLÓDÓ: A Forma-1 csak kihasználta Danica Patrick népszerűségét