NASCAR: Busch egy közeli családtagjának halála esetén sem hagyna ki versenyt

NASCAR: Busch egy közeli családtagjának halála esetén sem hagyna ki versenyt
credit: Chris Graythen/Getty/NASCAR MediaCsaládi tragédia miatt hagyta ki a NASCAR Cup vasárnapi, Phoenix Racewayen rendezett szezonzáróját Ty Gibbs.

Az egy nappal korában a nemzeti másodosztályt képező Xfinity Series bajnokának koronázott versenyző édesapja, Coy Gibbs még együtt ünnepelt fiával a victory lane-en, majd – immár a Joe Gibbs Racing társtulajdonosi és operatív igazgatói minőségében – részt vett a hivatalos sajtótájékoztatón is.

Látszólag semmi sem utalt arra, hogy másnap reggel már nem ébred fel.

49 éves volt.

A haláleset hírét a JGR tagjai nem sokkal a Cup Series fináléjának rajtja előtt tudták meg, Christopher Bell pedig – aki meccsben volt a címért – saját elmondása szerint abban sem volt biztos, hogy egyáltalán autóba kellene-e ülnie.

A csapat színeiben legutolsó futamát teljesített Kyle Busch fejében azonban meg sem fordult ilyesmi.

A jövőre már a Richard Childress Racinget szolgáló kétszeres bajnok nem tagadta, hogy rendkívül megviselte őt Coy váratlan elvesztése. Ezzel együtt viszont leszögezte, hogy akkor sem maradt volna távol a futamtól, ha az ő családjában történik tragédia.

„Nem ez van a DNS-ünkbe kódolva” – nyilatkozta Busch az NBC-nek.

„Ha az én egyik közeli családtagommal történt volna, minden valószínűség szerint akkor is versenyzek. Ezt csináljuk egy életen át, szóval nem hiszem, hogy egy pillanatra is kérdés lett volna az, hogy pályára hajtunk-e.”

Bár Ty és Joe Gibbs nem volt jelen a paddockban, a család egy másik tagja viszont felvette a munkát Phoenixen.

Coy bátyjának, a 2019-ben neurológiai betegség következtében – szintén 49 esztendősen – elhunyt J.D.-nek fia, Jackson szolgáltatba állt Bell csapatának kerékcseréért felelős szerelőjeként.

Busch végül a hetedik helyen ért célba, amivel a Joey Logano bajnoki címét hozott futam legjobb JGR-ese lett.

Ez az eredmény abból a szempontból is jól jött számára, hogy egy héttel korábban Martinsville-en karrierje egyik legrosszabb futamát teljesítette és csak 29.-ként, hat kör hátrányban ért célba.

„Valószínűleg sokat segített adrenalin, a koncentráció és hasonlók” – mondta Busch arra reagálva, hogy mennyire emocionális volt a phoenixi verseny számára Gibbs halála, valamint a JGR-től való búcsúja miatt.

„Amikor felveszed a sisakot, akkor már annyi mindenre kell figyelned, hogy a külvilág megszűnik létezni. Egész évben kihívások sorával szembesültem, de ez a nap kétségkívül mind közül a legrosszabb és a legnehezebb volt.

Minden tőlem telhetőt beleadtam. Bárcsak még jobban alakul és akkor összejöhetett volna a top 5 is. Csak egy kicsivel kellett volna jobbnak lenni… Ugyanakkor elégedett vagyok, hogy mi lettünk a legjobb Gibbs-autó.”

A rajt előtt Denny Hamlin – akivel a JGR-nél eltöltött tizenöt éve alatt végig csapattársak voltak – egy öleléssel fogadta a rajtrácson.

„Denny és én különbözőek vagyunk, de rendkívül tiszteljük egymást és ez mindig is így lesz. Remélem ugyanúgy fogunk továbbra is egymás ellen versenyezni, mint amikor még egy gárdánál voltunk. Ő nagyon közel áll a családomhoz kezdettől fogva, szóval mindketten eléggé érzelmesek voltunk, amire meg is van az okunk.

Rá sem tudok nézni az autómra, mivel ez az utolsó alkalom, hogy látom. Nagyon, nagyon kemény ez… Hiányozni fognak azok az emberek, akikkel annyi időt töltöttem az évek során. Most már próbálok előretekinteni az előttem álló új kaland felé.”KAPCSOLÓDÓ: Ty Gibbs édesapjának utolsó nyilatkozata: “Nagyon büszke vagyok a fiamra”Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy