NASCAR: A tragédia teljesen más perspektívába helyezte a bajnoki döntőt Bell számára

NASCAR: A tragédia teljesen más perspektívába helyezi a dolgokat a bajnoki döntőn
credit: Chris Graythen/Getty/NASCAR Media

NASCAR: A tragédia teljesen más perspektívába helyezi a dolgokat a bajnoki döntőn


A Joe Gibbs Racing legénysége maximálisan feltüzelve, harcra készen érkezett meg a Phoenix Racewayre.

A cél az volt, hogy behúzzák a NASCAR Xfinity Series, majd a Cup Series bajnoki címét is.

Előbbi nemzeti másodosztály trónját szombaton Ty Gibbs révén sikerült is elfoglalni, a csapat pedig nem sejtette, hogy hamarosan mekkora tragédiával kell szembesülniük.

Az örömittas ünneplésből a gárda társtulajdonosa, operatív igazgatója, egyben Joe Gibbs fia és Ty édesapja, Coy Gibbs is aktívan kivette a részét. Ott volt a díjátadó ceremónián, a sajtótájékoztatón a média rendelkezésére állt, majd büszkén pózolt a széria csúcsára rögtön első teljes szezonjában felért 20 éves fia mellett is a hivatalos fotózáson.

Pár órával később a köztiszteletben álló szakember teljesen váratlanul, minden előjel nélkül, álmában elhunyt.

Mindeközben a JGR alakulata már a Cup playoff-döntőjére készült, amelyben Christopher Bell is meccsben volt a 2022-es kupáért.

„Pár órával azelőtt kapni egy ilyen hírt, hogy beszállnánk az autóba… Rendkívül kemény” – nyilatkozta a futam utáni sajtótájékoztatóján a 27 éves versenyző, aki végül a tizedikként látta meg a kockás zászlót, így összetettben be kellett érnie a harmadik hellyel.

Bell bajnoki esélyeibe a végső tőrdöfést az utolsó, rendkívül lassú pitkiállás vitte be, miután az egyik szerelő ujja beszorult a kerékanya mellett.

„A legutolsó dolog, amit akarsz az egy sérülés az év utolsó futamán, szóval remélem az emberünk jól van.”

A fejében viszont legfőképpen a tragédia jár.

„Csak Joe-ra [Gibbs] tudok gondolni. El sem tudom képzelni, hogy min mehet át ő és az egész Gibbs család. Ez a fontos, nem pedig az, amit a pályán csinálunk.”

Bell számára Coy nem csak egy főnök volt, hanem mentor és barát is.

„Ez egy olyan tapasztalat, amiben még sosem volt részem a teljes eddigi életemben. Abban a pillanatban nem tudod, hogy mi a helyes és mi nem. Azzal sem vagy tisztában, hogy egyáltalán be kellene-e ülnöd az autóba.

Denny [Hamlin], én és szerintem a többi JGR-versenyző is ugyanebben a hajóban evezett. Nem tudtuk, mit tegyünk. A pilótaparádé előtt visszajött a pályára Dave Alpern [a JGR elnöke] és azt mondta nekünk, muszáj kimennünk és versenyezni. Így is tettünk.

Leírhatatlan érzelmi hullámot éltünk meg és teljesen más perspektívába helyezte a dolgokat. Azt hiszed, hogy [a versenyzés] a minden, majd ilyesmi történik és akkor rögtön rájössz, hogy az csak egy kicsiny szelete az összképnek.”

Ty kihagyta ugyan a futamot, unokabátyja, Jackson Gibbs azonban felvette a munkát.

Joe Gibbs másik, 2019-ben neurológiai betegség következtében elhunyt gyermekének, J.D.-nek fia Bell pitcsapatánál teljesít szolgálatot, mint kerékcseréért felelős szerelő.