Egy hete a NASCAR leggyűlöltebb embere lett, most pedig már bajnok Ty Gibbs

Egy hete a NASCAR leggyűlöltebb embere lett, most pedig már bajnok Ty Gibbs
credit: Chris Graythen/Getty/NASCAR Media
Egy hete a NASCAR leggyűlöltebb embere lett, most pedig már bajnok Ty Gibbs


Filmforgatókönyveket meghazudtoló finálét hozott a NASCAR Xfinity Series 2022-es szezonja.

Az október 29-ei, martinsville-i futam után a bajnokság leggyűlöltebb pilótájává vált Ty Gibbs magabiztos versenyzéssel húzta be a bajnoki címet, a JR Motorsports trióját maga mögé utasítva.

A Joe Gibbs Racing tehetsége a hajrában látványos csatát vívott Justin Allgaierrel, majd Noah Gragsonnal, akik minden tőlük telhetőt megtettek annak érdekében, hogy elhódítsák előle a vágyott trófeát.

Végül egyikük sem járt sikerrel és Ty győzelemmel zsebelte be a nemzeti másodosztály titulusát – rögtön az első, teljes szezonjában.

Ahogyan arra számítani lehetett, diadalát a közönség hangos fújolással és füttykoncerttel konstatálta, túlharsogva még az újdonsült bajnok helyszíni interjújának hangosítását is.

A nézők reakciója azonban mit sem változtatott a tényen, hogy Gibbs és vele együtt a JGR ülhetett fel a széria trónjára.

A 20 éves versenyző idei hetedik – összességében tizenegyedik – Xfinity-győzelmét aratta, egyúttal pedig jelen forduló mindkét szakaszát megnyerte és a viadal 200 köréből magasan a legtöbbet, 125-öt töltött az élen.

„Tudom, hogy elfogadhatatlan az, amit múlt héten csináltam” – nyilatkozta Gibbs utalva a martinsville-i fordulóra, amelynek végén direkt kiütötte Brandon Jonest így elvéve tőle a győzelmet.

A manőverre ráadásul semmi szüksége nem volt a rájátszás szempontjából, hiszen ő már a második hellyel döntős volt, míg csapattársának ehhez mindenképp nyernie kellett volna. Később el is ismerte, hogy pontosan tisztában volt ezzel a szituációval.

A phoenixi futam végén a JGR külön figyelmeztette őt a rádión, hogy viselkedjen „alázatosan”.

„A tettem azért volt elfogadhatatlan, mert két autónk is harcolhatott volna ezért a bajnoki címért. Egyszerűen hülyeség volt a csapat szempontjából. Ismét elmondom, hogy annyira sajnálom, amennyire csak lehet, de ez már nem változtat semmin.

Nekem kell megváltoztatnom a saját cselekedeteimet. Úgy érzem, ma jó futamunk volt. A 7-essel (Allgaier) keményen harcoltunk. Remélhetőleg egy jó show-t nyújtottunk a rajongóknak.”

Másodikként az érthetően rendkívül csalódott Gragson ért célba.

A többek között egy elszúrt pitkiállással is sújtott pilóta óriási küzdőszellemmel hajtott még a legutolsó métereken is, de végül ez nem lett elég.

Bár a 24 éves vegasi néhány nappal ezelőtt nyíltan kijelentette, nem kedveli Gibbset, a leintés után mégis sportszerűen gratulált nem csak neki, de a gárda tulajdonosának, egyben Ty nagyapjának, Joe Gibbsnek is.

„Jó munkát végeztek, megvertek bennünket” – válaszolta az idei évben nyolc győzelmet aratott pilóta, amikor a riporterek erről a megmozdulásáról kérdezték.


Később azért nem tett lakatot a szájára:

>>>>>Gragson: Gibbs pár év alatt vált egy szuper klassz srácból s*ggfejjé


A „bronzérmes” helyen Allgaier zárt, míg a JRM harmadik playoff-finalistája, Josh Berry csak a tizennyolcadik lett, miután 30 körrel a vége előtt súrolta a falat.

Az év újonca cím – az egy héttel ezelőtt Gibbshez hasonlóan szintén balhés szituációban keveredett – Austin Hillnél landolt.

Alább a finálé befutójának sorrendje, majd utána az összetett végeredményének tabellája látható.