Larson: Chastain manőveréhez nem kell tehetség

Larson: Chastain manővere nem igényelt tehetségetA motorsport világa megszállottan rajong Ross Chastain martinsville-i manőveréért, „szuperhősnek” (á la Daniel Ricciardo), vagy épp „legendának” (á la Pierre Gasly) kikiáltva a Trackhouse Racing pilótáját.

Kyle Larson viszont azon kisebbséget erősíti, amelynek tagjai már egyáltalán nincsenek lenyűgözve a látottaktól.

A 2021-es NASCAR Cup-bajnok már rögtön a verseny után leszögezte, hogy tisztességtelennek tartja kollégája falon futását, ami szerinte rossz fényt vet a sportra.

Néhány nappal ezelőtt hasonlóan fogalmazott Hendrick Motorsports-os csapattársa, Chase Elliott, míg a gárda alelnöke, Chad Knaus egyenesen életveszélyesnek minősítötte a Hail Melon névre keresztelt mutatványt.

A téma természetesen a NASCAR most hétvégén zajló, szezonzáró – egyben bajnokavató – fordulójának otthont adó Phoenix Racewayen tartott sajtótájékoztatón is felmerült.

Ennek apropóján Larsonnak feltették a kérdést, miszerint az óriási hájp hatással volt-e Larsonra rá látványos akcióját illetően.

„Szeretném azt mondani, hogy a rajongókat hallva megváltozott a véleményem, de nem így történt” – válaszolta a 30 éves kaliforniai, aki egyéniben már a playoff top 12-es szakaszában kiesett, az 5-ös Chevyvel viszont még harcban van a csapatbajnoki címért.

„Továbbra is úgy érzek, ahogyan múlt héten. Elképesztő volt, ezt nem tagadom. Amikor először megláttam arra gondoltam, hogy ez őrület, ehhez tényleg nagyon tökösnek kellett lenni.

Az én meglátásom viszont inkább ennek a manővernek a jövőjére vonatkozott, hogy mikor fog újra megtörténni. Mivel meg fog.

Ha egy autó öt körrel a verseny vége előtt hajszálnyira megközelíti a falat, de még csak nem is súrolja, a NASCAR akkor is belengeti a sárga zászlót, mivel egy jó befutót akarnak. A futam legvégén sem kellene másként lennie, pláne, egy annyira nyilvánvaló dolog esetében, mint ez. Szerintem számos dolog árnyalja [a Hail Melont], beleértve a biztonságot.

Larson tavaly, Darlingtonon maga is megkísérelte a falfutást, hogy így előzze meg Denny Hamlint, de nem járt sikerrel.

Ismétlem, a véleményem nem változott. Semmi személyes nincs ebben Ross-al szemben. Bárki is csinálta volna, ugyanígy éreznék. Ez nem tisztességes versenyzés. Én magam is megpróbáltam, szóval egy kicsit képmutató vagyok, ezt elismerem.

Ugyanakkor örülök, hogy nem nyertem vele, mivel nem tudtam volna nyugodtan aludni miatta éjszaka. Arra sem lettem volna büszke, ha egy ilyen manőverrel jutok be a bajnoki döntőbe.

Nem kell tehetség ahhoz, hogy a falon padlózz végig két másodperccel gyorsabban a mezőnynél. Ez egyáltalán nem fair.”

A Cup 2022-es, egyéni titulusáért Chastain, Joey Logano, Chase Elliott és Christopher Bell fog vasárnap megküzdeni.

Mint fentebb említésre került, Larson a csapatok rájátszásában rúghat még labdába, míg Chastain pont fordítva: ő a versenyzők kupájáért küzdhet, de az általa vezetett autó már kiesett.