NASCAR: Elliott szerint is tisztességtelen volt Chastain történelmi manővere

NASCAR: Elliott szerint is tisztességtelen volt Chastain történelmi manővere
credit: Stacy Revere/Getty/NASCAR Media

NASCAR: Elliott szerint is tisztességtelen volt Chastain történelmi manővere


Ahogyan arra számítani lehetett, a NASCAR szezonzáró, egyben bajnokavató hétvégéjét felvezető médianapnak is Ross Chastain martinsville-i manővere volt az egyik fő témája.

A Trackhouse Racing versenyzőjének őrült akciója emberemlékezet óta nem látott hírverést hozott a szervezetnek, ráadásul világviszonylatban.

A mutatvány láttán azonban nem mindenki volt lenyűgözve.

A Hendrick Motorsportsnak vezető Kyle Larson szerint kiábrándító volt, egyben tisztességtelen a mezőny többi tagjával szemben, míg ezen gárda alelnöke, Chad Knaus – a Team Penske-s Joey Loganóhoz hasonlóan – egyenesen életveszélyesnek titulálta.

Most egy újabb hendrickes, a 2020-as bajnok – egyben az idei címért is egyéniben meccsben lévő – Chase Elliott állt be a kritikusok sorába.

„Teljes mértékben tisztelem őt azért, hogy bevállalta” – nyilatkozta a georgiai.

„Ha viszont a teljes képet nézed, akkor egy kicsit tényleg kiábrándító. A NASCAR rengeteg időt és energiát fektetett abba, hogy ezeket az autókat egységessé tegyék. Crew chiefeket függesztenek fel hetekre néhány rossz helyen elhelyezett fólia miatt.

Erre egy autó két másodperccel gyorsabb időt fut a többieknél pályacsúcsot döntve… Helyes ez a tisztesség, egységesség szempontjából, amit annyira hirdetünk?”

Máris legendásnak számító falfutásának köszönhetően Chastain 18.845 másodperc alatt teljesítette az utolsó fél mérföldet, amivel új rekordot állított be.

Összehasonlításként ugyanezen kör második legjobb idejét Larson produkálta 20.508-cal, míg a szintén általa szerzett pole is csak 19.709 mp volt.

„Nem tudom, talán nem is az én dolgom, hogy ebben állást foglaljak” – folytatta Elliott.

„Mindent összevetve, személy szerint nem is érdekel. Nekem csak az számít, hogy elől legyek a pályán, lehetőleg tisztes távolságban mindenki mástól.”

A NASCAR hét elején leszögezte, hogy a Phoenix Racewayen nem fognak szabályt módosítani, így Chastain manővere továbbra is legálisnak számít.

Knaus azonban elhintette, hogy ennek ellenére is elejét vehetik a hasonló akcióknak, méghozzá egy eléggé hétköznapi módszerrel.

Elliott azonban úgy véli, kemény döntés lehet a NASCAR számára, hogy a jövőben bevezessék-e a „fal meglovaglásának” konkrét tilalmát.

„Már most nagyon sok szabály van életben, én pedig nem vagyok a híve annak, hogy még több legyen. Szerintem megvan az optimális határvonal, ami még nem megy a szórakoztatás rovására.

A nehéz viszont az, hogy megtallják az egyensúlyt az szórakoztatás és a tisztességes, egyenlő versenyzés között.”