NASCAR: Jövőre is számít Räikkönenre a Trackhouse Racing

NASCAR: Jövőre is számít Räikkönenre a Trackhouse-vezér
credit: Chris Graythen/Getty/NASCAR MediaEgy baleset miatt már a féltávnál véget ért Kimi Räikkönen NASCAR Cup-debütálása, ennek ellenére viszont a finn versenyző csak szuperlatívusztokban tudott beszélni élményeiről.

A Forma-1 2007-es világbajnoka a Trackouse Racing nemzetközi sztárpilótákat megcélzó PROJECT91 programjának első tagjaként hajthatott pályára augusztusban Watkins Glenen. A futam során sikerült a top 10-be is beverekednie magát, egy rajta kívül állt incidens miatt azonban a falban végezte.

Az ütközés következtében ráadásul még a csuklója is megsérült, a lelkesedésén viszont ez mit sem változtatott.

Bár egy kiterjesztett programra nincs túl sok esély, Räikkönen azonban nem zárta ki, hogy még visszatér a Cup mezőnyébe.

A csapat társtulajdonosa, Justin Marks a minap leszögezte, ők boldogan viszontlátnák jövőre is a népszerű pilótát.

„Nagyon élveztem az együtt töltött időt Kimivel és a családjával” – nyilatkozta a versenyzőből lett üzletember az Autosportnak.

„Fantasztikus munkát végzett. Szerintem a baleset nélkül, annak alapján, ahogyan a stratégiánk működött és a futam alatt milyen gyorsan tanult, határozottan meglett volna a top 15-ös befutó.

Én továbbra is úgy tartom, hogy ez az ülés Kimié egészen addig, amíg ő maga másként nem mondja. A szezon után megbeszéléseket fogunk tartani erről. Szerintem az év végére nagyon jó képet kapunk arról, hogy hol is tart a PROJECT91.”

A Trackhouse rendületlenül azon dolgozik, hogy 2023-ban jelentősen kibővítse a programot, Räikkönen debütálása pedig ebben nagy segítségükre volt.

Marks májusban jelen volt az F1 Miami Nagydíján, pár hete pedig a COTA-n is tiszteletét tette.

Ennek kapcsán adta magát a kérdés, hogy vajon „bevásárlólistával” érkezett-e.

A csapattulaj elismerte, hogy Räikkönen révén mindenki megtanulta a Trackhouse nevét az F1-ben is, ami több, már folyamatban lévő, valamint még csak alakuló kapcsolatot eredményezett.

„A Forma-1 érdekes időket él most. Egy nagyon törekvő brand azt illetően, ahogyan megmutatják a paddockban lévő személyiségeket és egy élvonalbeli platformot képviselnek. Szeretek elmenni az eseményeikre, hogy lássam, miként ragadják meg a rajongókat és hogyan promótálnak a partnereikkel.

Csütörtökön jártam [a COTA-n]. Fontos számomra, hogy olyankor látogassak a pályára, amikor még nincsenek kint autók, ehelyett más, egyéb dolgokkal foglalkoznak. Inspirációt szerzek, tanulok és emberekkel találkozom. Ezért mentem Miamiba és valószínűleg szintén emiatt leszek ott Abu Dhabiban is.

Persze van egy listám, de ez inkább oktatási célú gyakorlat számomra.”

A PROJECT 91-et illetően elárulta, hogy akár négy-öt futamot is szeretnének ennek égisze alatt teljesíteni 2023-ban.

„Fontos dolog számunkra, hogy olyasmit vigyünk a pályára, ami különleges és precedens nélküli. Nem csak az F1-ben gondolkodunk, hanem különböző szakágakban, hátterekben, személyiségekben és hírességekben, akiket a szériába hozhatunk. Szóval folytatjuk ezen megbeszéléseket.

Nagyon izgatott vagyok a sportunk jövője és a programunk miatt, mivel a NASCAR olyasmi, amit a világon mindenki ismer. Mindenki ki szeretné próbálni, a versenyzés fantasztikus. Most van egy autónk, amivel azok is nagyon gyorsan fel tudják venni a tempót, akik korábban még nem versenyeztek a NASCAR-ban. Meglátjuk, hogy mi lesz, én lelkes vagyok.

Sok megkeresés történt már és folynak a tárgyalások. Természetesen meg kell lennie az anyaig háttérnek is, ezért beszélgetünk különböző cégekkel is, amelyek érdeklődést mutatnak arra, hogy mindennek részesei legyenek. Végső soron ez dönti el, hogy hány futamot fog [a PROJECT91] teljesíteni.”

Marks nem győzte nyomatékosítani:

„Számos, igazán jó megbeszélés zajlik világszerte.”

A Trackhouse jelenleg fürdik a népszerűségben teljes szezonos pilótája, Ross Chastain martinsville-i, a motorsport teljes közösségét ledöbbentő manővere kapcsán.

A 29 éves floridai ráadásul egyike azon négy versenyzőnek, akik vasárnap, Phoenixen harcba szállhatnak a 2022-es bajnoki címért is.