Ty ‘Jézus’ Gibbs akciója csalódást okozott a csapatának és családjának is

Ty ‘Jézus’ Gibbs akciója csalódást okozott a csapatának és családjának is
credit: Jared C. Tilton/Getty/NASCAR MediaEgy emberként fújolta és fütyülte ki Ty Gibbst a közönség a NASCAR Xfinity Series múlt szombati, martinsville-i futamán.

A Joe Gibbs Racing versenyzője az utolsó körben másodikként haladt csapattársa, Brandon Jones mögött.

A kockás zászló előtt azonban fogta magát és nekiment kollégájának, aki ennek hatására kiforgott és végül csak a 23.-ként rangsorolták.

Ty akciója teljes mértékben felesleges volt a playoff szempontjából, hiszen ő már az „ezüstérmes” pozícióval is biztosan bent lett volna a négyfős phoenixi döntőben.

Azzal viszont, hogy kilökte Jonest, nem csak őt fosztotta meg a bajnoki esélyeitől, de egyben a JGR-től is elvette a lehetőséget arra, hogy két autóval is ott legyenek a top 4-ben.

Ennek révén a november 5-ei, phoenixi finálén a JR Motorsports triójával kell farkasszemet néznie Noah Gragsonnal, Josh Berryvel és Justin Allgaierrel a volán mögött. Sőt, minden valószínűség szerint most már Jones is nekik fog segíteni, lévén 2023-tól ennél a csapatnál folytatja pályafutását.

Gibbs – aki nem volt rest egyenesen Jézushoz hasonlítani magát – később úgy fogalmazott, hogy csak arrébb akarta tessékelni Jonest, nem pedig falba tenni.

„Áldozata” azonban ezt nem vette be.

Eléggé ismerem Ty-t ahhoz, hogy tudjam, egyáltalán nem érdekli őt az, amit tett” – mondta a leintés után Jones.

„Ő már nagyon is bent volt a fináléban… Szóval mi értelme volt? Nem értem a manőverét. Azzal tisztban vagyok, hogy agresszívnek kell lenned, ha nyerni akarsz, de az már túlzás, hogy direkt összetörsz emiatt egy másik versenyautót. Én nem lennék így elégedett egy győzelemmel. Ő talán igen, lehet így szeret nyerni.”

A történteket a család sem nézte jó szemmel.

Nagyapja, Joe Gibbs a SiriusXM NASCAR Radiónak leszögezte, hogy senki sem volt boldog a jelenetet látva, aminek következményei is lesznek.

Emellett viszont reményét fejezte ki azt illetően, hogy Ty tanulni fog a hibájából.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a 20 éves versenyző édesapja, egyben a JGR társtulajdonosa, Coy Gibbs is.

„A szombat kiábrándító volt. Nem ezt akartuk a csapatunk szempontjából. Határozottan meg fogjuk tárgyalni és házon belül lépéseket teszünk. Fantasztikus lett volna két autóval is ott lenni a döntőben.

Van egy pár dolog, amit át kell beszélnünk. A vezetőség össze fog ülni, hogy miként kezeljük ezt a helyzetet.”

Ugyanakkor védelmébe is vette a fiát.

„Amikor fiatal vagy, akkor hibázol. Ezért kell végigjárni a szamárlétrát, hogy az alacsonyabb szinteken kövesd el ezeket. Remélhetőleg tanul belőle, ez volt az üzenete annak is, amit kommunikáltunk felé. Figyelembe kell venni, ha csapattársaid vannak, akkor az már egy teljesen más játszma.

Nézzék, ő a gyerekem. Értékelem az agresszióját, de olykor muszáj visszavenni. Elmagyaráztam neki, hogy amit tett az nem csak őrá hatással, hanem az egész csapatra, szponzorainkra, partnereinkre, a Toyotára és nyilvánvalóan Brandonra.”