NASCAR: Chastain falfutása nem ütközik szabályokba – MÉG

NASCAR: Chastain falfutása nem ütközik szabályokba – MÉGMinden túlzás nélkül feje tetejére állította a motorsport világát Ross Chastain martinsville-i mutatványa.

A Trackhouse Racing versenyzője az utolsó körben, szó szerint a falon végigfutva vetődött be a célba, egyúttal pedig a playoff fináléjába.

Bár később kiderült, hogy Brad Keselowski kizárása következtében ezen manőver nélkül is bejutott volna a legjob négy közé, kockázatos akciója azonban mégis mindenképp megérte.

A NASCAR akkora – Kyle Larson várakozásaival ellentétben – pozitív reklámot kapott, amire emberemlékezet óta nem volt példa és olyan sztárok estek hasra előtte, mint például Fernando Alonso, Daniel Riccardo, Pierre Gasly, vagy épp korábbi főnöke, maga Chip Ganassi.

Chastain videójátékokat megszégyenítő, a fizika törvényeivel is szinte dacoló megmozdulása révén követők ezreit vonzotta be a közösségi médiában és már azt is elmondhatja magáról, hogy dalba foglalták a nevét.

Akadtak viszont olyan pilóták a Cup mezőnyében, akik elismerték ugyan a látványos jelenetet, ugyanakkor arra sürgették a NASCAR-t, hogy tegyen lépéseket ennek megismétlődése ellen.

Joey Logano szerint a manőver rendkívül veszélyes, míg a már említett Larson úgy véli, tisztességtelen előnyhöz juttatja az ezt bevállaló – és sikeresen kivitelező – pilótákat.

A verseny utolsó körét Chastain ennek révén 18.845 másodperc alatt teljesítette új Cup-pályacsúcsot beállítva, míg a második leggyorsabb Larson ideje csak 20.508 volt.

A futamot követően a NASCAR annyit reagált ezen aggályokra, hogy le fognak ülni a mezőny tagjaival a téma kapcsán.

Kedden a szervezet ügyvezető igazgatója, Steve O’Donnell volt a SiriusXM NASCAR Radio vendége.

Tartottunk néhány megbeszélést ennek kapcsán” – szögezte le az üzletember.

„Korábban is láttunk már hasonló kísérleteket, de ezek közül egyik sem bizonyult sikeresnek a 75 éves történelmünk során. Ross hajtotta végre elsőként. Mindenki úgy jellemezte, mint egy videójáték-manővert.

Határozottan megfelel a szabályoknak. Ugyanakkor ha valami rendkívüli történik első alkalommal, akkor azt ki kell vizsgálni. Egyelőre nem várható semmiféle szabályváltozás az ügyben. Hogy mi lesz Phoenix után, jövőre? Meglátjuk.”

O’Donnell elmondta, hogy meghallgatták a pilóták panaszait.

„Mindent összevetve, mi állunk a kormányrúdnál. A mi feladatunk, hogy meghozzuk a döntést. Most arra összpontosítunk, hogy megyünk Phoenixre a bajnoki címért és megnézzük, mi történtik a pályán.

A holtszezonban ezt is ki fogjuk elemezni, ahogyan az összes előírásaink esetében tesszük. Jelen állás szerint Chastain manővere nem illegális és egyáltalán nem tartom helyesnek, hogy ezen most változtassunk egy futammal az év vége előtt.”