NHRA: Női bajnokot avatott a Pro Stock, a királykategóriában is egy hölgy állt az élre, Tony Stewart pedig parádésan debütált

NHRA: Női bajnokot avatott a Pro Stock, a királykategóriában is egy hölgy állt az összetett élére, Tony Stewart pedig parádésan debütált
Brittany Force jó úton van karrierje második Top Fuel titulusa felé (credit: NHRA Media)Sporttörténelmet írt vasárnap éjjel Erica Enders a Las Vegas Motor Speedwayen.

Az Elite Motorsportsnak vezető pilóta NHRA Pro Stock karrierje ötödik bajnoki címét ünnepelhette, amivel – első nőként a szervezet történetében – olyan legendák klubjához csatlakozhatott, mint Bob Glidden, Warren Johnson, Greg Anderson és Jeg Coughlin Jr.

A mezőny egyetlen hölgytagjának számító texasi 2014, 2015, 2019 és 2020 után ülhetett fel ismét a széria csúcsára.

Enders idei szezonja minden eddiginél dominánsabban alakult, aminek révén már egy fordulóval az idény vége előtt bebiztosította magának a címet.

Az eddigi 17 versenyből 10-et nyert meg, kettőt pedig a másodikként zárt.

„Úgy vágtunk neki ennek az évnek, hogy maximálisan készen állunk a harcra azok után, ahogyan tavaly elvesztettük a címet” – nyilatkozta Enders a diadala apropójából tartott sajtótájékoztatón.

2021-ben a szezonzáró legutolsó párbajában maradt alul a KB Racing-es Greg Andersonnal szemben.

„Ez a trófea a csapatnál dolgozó srácok érdeme. Sosem adtuk fel és félelem nélkül harcoltunk. A crew chiefem, Mark Ingersoll a legmerészebb fickó, akit csak ismerek. Ő még nálam is jobban akar nyerni, pedig azt hittem, hogy ez lehetetlen!

Nem is lehetnék büszkébb rá és persze az Elite összes tagjára. Emiatt az elkötelezettség miatt hajtunk előre, történjen bármi is. Ez az, amiért minden másodpercben készen állunk arra, hogy háborúba menjünk.”

Az NHRA Nevada Nationals a királykategóriában, vagyis a Top Fuelban is női győzelmet hozott.

A 2017-es bajnok Brittany Force 535 km/h-val győzte le le Mike Salinast.

A John Force Racing tehetsége ezzel idei ötödik sikerét aratta, egyúttal pedig átvette a vezetést összetettben is és a finálé előtt hét pontos előnyben áll Justin Ashleyvel szemben.

A forduló legnagyobb szenzációját viszont kétségkívül Tony Stewart szolgáltatta, aki életében először mérette meg magát a dragsterek világában.

A Top Fuelban és a Funny Carok között saját csapattal rendelkező – előbbiben egyenesen a feleségét, Leah Pruettet versenyeztető – szupersztár a másodosztályú Top Alcohol mezőnyében debütált.

Smoke nem bízta a véletlenre a dolgot és nem csak többszörös futamgyőztes oldalbordája tanácsait hallgatta meg, de még arra sem volt rest, hogy egy versenyzői iskolába is beiratkozzon.

Nagy bemutatkozása végül minden várakozást felülmúlt, hiszen egyenesen döntőbe jutott.

Itt végül 0.0002 másodperccel kapott ki ironikus módon szintén egy hölgytől, Madison Payne-től.