NASCAR: Kiderült, hogy totál felesleges volt Chastain őrült mutatványa

NASCAR: Kiderült, hogy totál felesleges volt Chastain őrült mutatványa
credit: Stacy Revere/Getty/NASCAR MediaRoss Chastain vasárnap, a Martinsville Speedwayen legenda lett.

Legalábbis abból kiindulva, ahogyan a rajongók és a média piedesztálra emelte a NASCAR Cup futamának utolsó körében bemutatott, őrült manővere után.

A Trackhouse Racing pilótája videójátékokat megszégyenítően lovagolta meg a falat, hogy aztán onnan vetődjön be a célba, bejuttatva magát a playoff top 4-es fináléjába.

A jelenet azonban mégsem aratott osztatlan sikert, hiszen több kollégája is sürgetni kezdte a NASCAR-t, tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy ezen Joey Logano szerint veszélyes, Kyle Larson véleménye alapján pedig kiábrándító és tisztességtelen manőverből ne váljon rendszer a pályán.

Chastain mindeközben maga sem igazán értette, hogy mi történt.

„Azt hiszi, hogy vannak kérdéseik? NEKEM vannak kérdéseim” – mondta a 29 éves floridai, amikor a futam utáni sajtótájékoztatón a moderátor arra kérte a jelenlévő riportereket, hogy tegyék fel kérdéseiket a versenyzőnek.

„Életemben először egy videójátékban, a GameCube 2005-ben láttam, hogy egy versenyautó ilyet csinál. Az öcsém, Chad meg is vert közben egy fiktív versenyen, azt hiszem a Dodge Racewayen egy kitalált városban, valahol Floridában.”

A falon való száguldás saját bevallása szerint nem előre tervezett volt.

„Még csak nem is gondoltam ilyesmire. A felkészülés során eszembe sem jutott, pedig rengeteget szimulátoroztam, játszottam iRacinggel. Tényleg fel sem merült bennem, ezt nyomatékosítom. A futam utolsó körében, az 1-es s 2-es kanyar között vágott hirtelen belém az ötlet.

Két helyet kellett javítanom [a továbbjutáshoz]. Ekkor úgy voltam vele, ha összetöröm az autót, akkor rendben, nem jutunk tovább, de legalább megpróbálom. Fogalmam sem volt, hogy bejön-e. Azt sem tudtam, a fizika szabályai lehetővé teszik-e ezt a kanyarban… De így lett és most már boldog vagyok, hogy belevágtam.

Sejtettem, hogy működhet, de az agyam nem tudta felfogni. A 3-as kanyarban ötösbe kapcsoltam és minden elhomályosult előttem. Fel sem tudtam dolgozni. Aztán megláttam a kivetítőn Justint [Marks] és a tankolással megbízott emberünket, Brookot, hogy megragadják egymást és ünnepelnek. Ezt jó jelnek vettem.”

Néhány órával a leintés után azonban módosult a végeredmény.

A negyedikként célba ért Brad Keselowski 6-os Fordja megbukott a technikai ellenőrzésen, aminek következtében kizárták.

Ezzel Chastain nemcsak feljött negyediknek, de még a szakaszokban is hozott egy-egy pozíciót, ezekkel együtt extra pontokat.

Hamlin számára viszont utóbbi már nem osztott-szorzott, mivel ő megnyerte mindkét szakaszt, eleve begyűjtve a maximális egységeket.

Ebből adódóan Chastainnek elegendő pontja lett volna ahhoz, hogy a kockázatos manőver nélkül is bejusson a döntőbe.

Így viszont nem ajándékozott volna meg bennünket a sportág egyik legelképesztőbb akciójával.KAPCSOLÓDÓ:

>>>>>Ez a valóság? Az évezred befutóval jutott be a playoff-döntőbe Chastain!

>>>>>Larson kiábrándítónak tartja Chastain egy perc alatt legendássá vált befutóját

>>>>>Reddick rosszullét miatt feladta a martinsville-i versenyt

>>>>>Logano a NASCAR beavatkozását sürgeti Chastain manővere miatt – “Ebből nem szabad rendszert csinálni”

>>>>>Fernando Alonso odáig van Chastain manőveréért