IndyCar: Lezajlott a hibrid-rendszer első titkos tesztje (Nyúlfarknyi videóval)

IndyCar: Lezajlott a hibrid-rendszer legelső tesztje (Nyúlfarknyi videóval)
credit: Penske Entertainment/Chris Owens

IndyCar: Lezajlott a hibrid-rendszer legelső tesztje (Nyúlfarknyi videóval)


Kétnapos, privát teszt keretein belül vitték először pályára az IndyCarban jelen állás szerint 2024-ben debütáló hibird-csomagot.

Az Indianapolis Motor Speedway road vonalvezetésén kedden és szerdán lebonyolított körözésen a RACER értesülései szerint kizárlóag a Honda vett részt egyetlen autóval.

A MAHLE nevéhez fűződő rendszerrel lezajlott munka részleteiről bővebb információk a teszt zárt mivolta miatt nem láttak napvilágot.

A szaklap azonban úgy tudja, hogy a program problémamentesen alakult, az ERS és az új motorok mellett pedig kipróbálták a szériában várhatóan szintén másfél év múlva érkező új fékrendszert is.

Az eredeti tervek szerint az erőforrás és a hibrid-csomag már idén bevezetésre került volna, a COVID miatt azonban egy évvel halasztották.

A globális ellátási láncban tapasztalt akadályok következtében viszont ismét el kellett tolni egy újabb idénnyel.

A 2.2-ről 2.4 literesre növelt ikerturbós V6 motorokkal és a hibrid-komponensekkel felvértezett autók az előzetes várakozások szerint kb. 900 lóerőre lesznek képesek.

A mostani erőforrásokkal kb. 700 lóerőt tudnak produkálni az épített és utcai pályákon, amit a push-to-pass által további 50-nel lehet megfejelni.

Az IndyCar fő célja az, hogy az újítás bevezetése révén további motorgyártókat vonzzon be.

A bajnokság már hosszú ideje próbál új partnerekre lelni a meglévő Honda és Chevrolet mellé, de eddig nem jártak sikerrel.

Legutóbb pedig a Toyota nagy reményekkel várt visszatérése is kútba esett.

Az új erőforrást idén márciusban már tesztelték az IMS korábbi, az F1 által használt roadján, méghozzá nagy sikerrel.

A vonalvezetés-választás oka abban rejlett, hogy a résztvevők adatgyűjtés terén ne kerüljenek előnybe a többi csapattal szemben.

Ahogyan fentebb említésre került, a mostani hibrid-teszt teljesen zárt kapuk mögött zajlott, ennek ellenére mégis kikerült egy helyszíni, amatőr videó.