NASCAR: „Éreztem, hogy az egész testem lángol” – Először beszélt borzalmas balesetéről Jordan Anderson

NASCAR: “Éreztem, hogy az egész testem lángol” – Először beszélt borzalmas balesetéről Jordan AndersonAz utóbbi évek egyik legijesztőbb jelentesorozata zajlott le a NASCAR Truck Series talladegai fordulóján.

Az október elsején rendezett futam során a saját csapatával versenyző Jordan Anderson 3-as számú Chevy Silveradója kigyulladt.

A villámgyorsan lángba borult, még mozgásban lévő autóból Anderson fejvesztve próbált menekülni és csak hajszálon múlt, hogy az ablakon kilógó felsőteste a becsapódáskor nem préselődött a falnak.

„Bármi is van az ablak másik oldalán, nem lehet rosszabb annál, mint ami a cockpitben történik, ha továbbra is bent maradok” – idézte fel az NBC-nek adott interjújában Anderson azt, mi futott át az agyán közvetlenül azelőtt, hogy kiugrott volna az autójából.

Döntése nem volt meglepő, lévén a hőség ekkor már olyan mértékű volt a járművében, hogy elkezdett repedezni a szélvédő is.

A 31 éves pilóta saját bevallása szerint nagyon szerencsésnek érzi magát. Pláne azok után, amit apósa, a legendás crew chief Larry McReynolds mondott neki.

„Több jó dolog történt, mint ami potenciálisan rosszul végződhetett volna” – idézte fel McReynolds szavait Anderson.

„Harminckét autó jött mögöttem, nagyon csúnya lett volna, ha eltalálnak, vagy beszorulok, ilyesmi.”

A baleset pontos okát azzal magyarázta, hogy valami idegen tárgy bekerült az olajvezetékbe és végül lyukat vágott rajta, aminek következtében az anyag lefelé folyva összegyűlt. Emiatt volt olyan erőteljes és hosszú a tűz.

„Emlékszem, hogy megláttam a tüzet jobb oldalt. Rögtön lassítottam. Volt már részem pár elrobbant motorban és ilyen esetekben a lángok felcsaptnak, de gyorsan ki is alszanak. Ekkor viszont realizáltam, hogy oké, tűz van… Nagyon nagy tűz, már az arcom is ég és egyre melegebb van.”

Anderson a pálya alsó része felé kezdett csúszni és beletaposott a fékbe, aminek hatására megforgott.

„Megpróbáltam kimászni az autóból, mert tudtam, hogy tovább már nem maradhatok odabent. Elértem arra a pontra, hogy bármi jobb volt annál, mint bent lenni. Így jutottam végül ki. Az egész testem forró volt, úgy éreztem, hogy lángolok.”

Amikor viszont kidugta a fejét az ablakon rögtön meglátta, hogy vészesen közeledik a fal. Emiatt ismét vissza kellett húzódnia az autóba.

„Olyan keményen fékeztem, ahogyan csak tudtam. Láttam, hogy közeledik a fal… Tudtam, amint nekivágódok, abban a pillanatban ki is kell ugranom. Ha megnézik a felvételeket, akkor láthatják, ha egy másodperccel korábban szállok ki, akkor annak nagyon rossz vége lett volna, mert bepréselődök az autó és a fal közé. Igyekeztem tökéletesen időzíteni.

Őrület visszanézni a videót, mivel úgy tűnik, mintha vakon lettem volna, holott szerencsére jól láttam a falat a bal oldali ablakon át. Mázlim volt, mert a fal végül jól is jött abban, hogy kiszálljak a kocsiból.

Most már csak nevetek ezen, bár akkor nyilván nem volt vicces, de a fal tényleg segített abban, hogy kijussak, amikor nekimentem. Nem azt mondom, hogy így terveztem, de a kivitelezés olyan lett, mint egy James Bond filmben.”

Miután megmenekült, leugrott a falról, majd összerogyott a pályán.

„Emlékszem, hogy felálltam, ránéztem az autóra, majd ugrottam. Két lábon landoltam és ekkor ütött be a fájdalom, ezért feküdtem le a földre. Nem emlékszem a hölgy nevére, aki először odaért hozzám, de a NASCAR részéről mindenki nagyon gyorsan ott termett és segített. Megkönnyebbülés volt, amikor a mentőben levágták rólam az overált.

Az orvosi központban már hatalmas fájdalmaim voltak, ezért adtak infúziót, majd betettek a helikopterbe. Őszintén szólva innentől már nem emlékszem sokra egészen odáig, hogy felébredtem a kórházban. Elképesztő, hogy mire képes a hőség… Amikor a földön feküdtem, biztos voltam abban, hogy az egész testem lángol.”

Anderson harmadfokú égési sérüléseket szenvedett a jobb karján és nyakán, továbbá másodfokúakat az arcán, kezein és lábain.KAPCSOLÓDÓ: Megmutatta sérüléseit és kiégett autóját Jordan Anderson