Topbajnokságokat céloz meg az USA vadonatúj Tilke-pályája

IndyCar: Vadonatúj Tilke-pálya léphet a nashville-i utcák helyére?
credit: FlatrockA tervek szerint 2024-ben nyitja meg kapuit Amerika legújabb road-pályakomplexuma.

A Tennessee állambeli Westelben lévő Flatrock Motorsports Park tervezésében a Tilke Engineers & Architects játszik kulcsszerepet, méghozzá több, az FIA 2-es minősítésének megfelelő vonalvezetéssel.

A 3.5 mérföldes Circuit Club és a 2.67 mérföldes, kifejezetten grand prix versenyzésre szánt pálya összekapcsolva egy kb. 6 mérföldes endurance-küzdőteret fog alkotni.

Emellett egy külön gokartpálya is rendelkezésre áll majd, a nemzetközi szabványokat maximálisa kielégítve.

A 100 millió dolláros projekt továbbá magában foglal az FMP területén egy luxushotelt, vendéglátóegységeket és egy élő koncertek rendezésére alkalmas amfiteátrumot is.

Ha a munkálatok a várakozások szerint, zökkenőmentesen haladnak, akkor az autók már kora nyáron birtokukba vehetik a létesítményt.

A grand prix pálya első versenyei azonban csak 2024-ben fogják megkapni a zöld jelzést.

A Flatrock elnöke, Rusty Bittle elmondása szerint máris tárgyalásokat folytatnak az SRO Motorsports Grouppal a GT World Challenge érkezése kapcsán, reményeik szerint pedig hamarosan a NASCAR-ral, az IMSA-val és az IndyCart tulajdonló Penske Entertainmenttel is megbeszéléseket kezdhetnek.

Utóbbi széria tavaly rendezte első futamát a szintén Tennessee-ben lévő Nashville utcáin.

A pályán lebonyolított eddigi két futam nagy sikert aratott, bár maguk a csapatok már nem voltak annyira lelkesek köszönhetően a kialakítás miatt is történt számos balesetnek, amelyek komoly anyagi kárt okoztak számukra.

Ennek ellenére 2023-ban sem várható változás a pályán, az ezt követő időszak viszont már erőteljesen kérdéses.

A Tennessee Titans vadonatúj stadiont szándékozik felépíteni, ami a paddock területét is érintené.

A város és az IndyCar közti jelenleg érvényben lévő hároméves szerződés jövőre jár le, ha pedig meghosszabbítják, akkor a stadion miatt minden valószínűség szerint jelentős módosításokat kell eszközölni a vonalvezetésen.

Kivéve, ha a széria elhagyja a nagysodrású hidat is tartalmazó pályát és inkább az új roadra teszi át székhelyét az államban.credit: Flatrock