NASCAR: Larson rommá verte a mezőnyt, mehet a csapatbajnoki címért Phoenixen

NASCAR: Leiskolázta a mezőnyt Larson, az autója már ott van a playoff-döntőben
credit: Sean Gardner/Getty/NASCAR MediaElképesztő dominanciával nyerte meg a NASCAR Cup Series homesteadi versenyét Kyle Larson.

A Hendrick Motorsports pilótája az ötödik helyről rajtolhatott, majd a 27. körben sikerült először az élre állnia.

Innentől lényegében már oktatta a mezőnyt.

A futam 267 köréből összesen 199-et töltött vezető pozícióban, behúzta mindkét szakaszt, majd a kockás zászlót is ő látta meg elsőként.

Ezzel idei harmadik, teljes főkategóriás karrierjét tekintve pedig a tizenkilencedik győzelmét aratta.

Bár egyéniben már a top 12-es szakaszban búcsúzott a playofftól (ezzel együtt a címvédéstől), az általa vezetett 5-ös Chevrolet viszont továbbra is meccsben van a csapatok bajnokságában.

Jelen sikere tehát azt jelenti, hogy az autó már ott van a november 6-ai, Phoenix Racewayen esedékes finálé négyfős mezőnyében.

Hendrickék szempontjából ez azért lényeges, mert a bevételeket év végén a gépek összetett tabellán elfoglalt helye alapján osztják el. Anyagi értelemben tehát többet ér ez a bajnokság, mint a versenyzők sajátja.

„Határozottan ez volt a legjobb versenyünk egész évben” – nyilatkozta a leintés után az érthetően boldog Larson, aki karrierje során először tudott nyerni a Homestead-Miami Speedwayen.

„Úgy érzem, számos hétvégén képesek lettünk volna erre, de nem igazán jöttek össze a dolgok. Cliff [Daniels, a crew chief] nagyszerű beszédet mondott reggel, aminek hatására mindannyian készen álltunk. Minden tőlem telhetőt megtettem azért, hogy ne érintsem a falat, de párszor mégis sikerült súrolnom. Szerencsére ez nem befolyásolta a tempót.

Óriási köszönettel tartozom a Valvoline-nak, a Hendrickcars.com-nak és persze mindenkinek a Hendrick Motorsportsnál. Én már személy szerint nem nyerhetem meg a címet, de a csapatok bajnoksága többet jelent számomra. Megyünk Phoenixre és megpróbáljuk behúzni!”

A második pozícióban Ross Chastain zárt, aki viszont Larsonnal ellentétben még ott van a rájátszásban.

Mögötte azonban újabb három playoffon kívüli pilóta ért célba AJ Allmendinger, Austin Dillon és Brad Keselowski személyében.

A következő, címre még esélyes versenyző a hetedikként célba ért Denny Hamlin volt.

Pocsék napot zárt azonban Ryan Blaney, aki Larsonnal ellentétben pont egyéniben szerepel a rájátszásban, az általa vezetett 12-es Ford azonban eleve be sem jutott.

A Team Penske idén még mindig nyeretlen versenyzőjét a rajt előtt nem más lelkesítette, mint maga Roger Penske, aki közölte vele, hogy ez az ő napja lesz.

Blaney jól is teljesített, mígnem a 212. körben egy buta hiba miatt meg nem forgott a pitből kijövet.

Szintén pocsék versenyen van túl a rájátszásban nem szereplő Martin Truex Jr..

A Joe Gibbs Racing veteránja vezető pozícióban hajtott ki soros kiállására a harmadik szakaszban, a Tyler Reddick falazása miatt elrendelt sárga zászló alatt.

A pitlane-re kifelé menet Truex hirtelen lassított, a szorosan mögötte jövő Larson pedig hátulról meglökte, pont beforgatva a 19-es Toyotát a saját pitjbe.

A 2018-as bajnok később az esetet azzal magyarázta, hogy a szemébe sütő naptól nem látott jól, ami miatt majdnem elhaladt a csapata mellett.

A malőrnek hála Truex elbúcsúzhatott a győzelemről szőtt álmaitól és csak a hatodik lett.

A 23XI Racing 45-ös Toyotájában az eltiltott Bubba Wallace-t helyettesítő John Hunter Nemechek a negyedik helyről vághatott neki a távnak, rögtön az első szakaszban viszont sikerült közelebbi ismeretséget kötnie a fallal.

Némi szervizelés után visszatért ugyan a pályára, de csak a huszonhetedikként zárt egy kör hátrányban.

A verseny utolsó helyét a playoff-tag Chase Briscoe tudhatta magáénak, miután egy falazás következtében megsérült az autója és végül kiállni kényszerült.

A mezőny legközelebb október 30-án, a Martinsville Speedwayen csap össze.