NASCAR: A 23XI Racing még Wallace nevét és logóját is eltüntette

NASCAR: A 23XI Racing még Wallace nevét és logóját is eltüntette
credit: Logan Riely/Getty/NASCAR MediaA NASCAR-ban bevett szokás, hogy abban az esetben, ha egy pilóta nem tud volán mögé ülni, akkor az autón ennek ellenére is meghagyják az ő nevét.

A 23XI Racingnél az agyrázkódás miatt partvonalra került – azóta pedig már részlegesen vissza is vonult – Kurt Buscht július óta helyettesíti Ty Gibbs, a versenygépen azonban továbbra is a 2004-es bajnok neve szerepel.

Hasonló a helyzet a Hendrick Motorsportsnál is, ahol Alex Bowman van szeptember vége óta betegszabadságon szintén fejsérülés miatt. A 48-as Chevy kormánykerekét azóta Noah Gragson tekergeti, az autóra viszont rendületlenül a sérült arizonai neve van felírva.

A charlotte-i rovalon rendezett fordulót bokatörése következtében kihagyni kényszerült Cody Ware is rajta volt a Rick Ware Racing 51-es Fordján, noha a volán mögött ekkor JJ Yeley ült.

Az imént már említett 23XI-nél azonban a másik autó kapcsán már más a szituáció.

Bubba Wallace a most hétvégi, homesteadi versenyt eltiltása miatt csak nézőként követheti, köszönhetően a vegasi ámokfutásának.

A Denny Hamlin és Michael Jordan által tulajdonolt csapat 45-ös Toyotáját ezen forduló erejéig John Hunter Nemechek vezetheti.

Az ő nevét pedig már gondosan rá is írták az autóra, Wallace-ét pedig a saját logójával együtt eltüntették.

Meg nem erősített hírek szerint erre szponzori nyomás miatt került sor.

Mint ismeretes, az alabamai pilóta egy rosszul elsült előzési manőver miatt rágott be Kyle Larsonra és dühében padlógázzal, hátulról belerohant.

Ezután pedig még rá is rontott az autójából éppen csak kikászálódott hendrickesre.

Bár emellett több más szabályt is megszegett (átsétált a pályán, nem szállt be a mentőautóba, figyelmen kívül hagyta a hivatalos tisztviselők utasítását), a NASCAR csak a direkt kilökés miatt szankcionálta.

Ez a tette nem újkeletű a bajnokságban, lévén már több megtorlásnak is szemtanúi lehettünk a pályán.

A közfelháborodást az keltette, hogy az elmúlt hetekben a csapból is a Next Gen autó biztonsági problémái folytak, amely a merev kasztni miatt képtelen optimális mértékben elnyelni a csattanások során keletkező energiát, így annak túlnyomó része magán a versenyzőn csapódik le.

A gép legveszélyesebb területe ráadásul a hátulja. Ide kapott ütés vezetett Bowman sérüléséhez, valamint az autó hátsó részével történt falazás tette ki a pontot Busch teljes szezonos karrierjére is.

Wallace – aki a playoffban végrehajtott csere miatt pont Kurt 45-ös számával versenyez – teljes mértékben tisztában volt azzal, hogy egy ezen részre irányuló megtorpedózás következtében nagyon súlyos sérüléseket okozhat Larsonnak, mégis meglépte.

Az, hogy a 2021-es bajnok megúszta nagyban volt köszönhető az érkező Christopher Bellnek, akinek 20-as Toyotája megfogta őt, így nem találta el hátulról a falat.KAPCSOLÓDÓ: A Wallace-t védelmező Hamlin kigúnyolta a dirt-pilótákat – Szét is kapták, mint Floki a lábtörlőt