F1: Ezt nem fogod elhinni – Bebukott a W Series, de máris újabb női bajnokságot szerveznek

F1: Ezt nem fogod elhinni – Bebukott a W Series, de máris újabb női bajnokságot szerveznek
A háromszoros W-bajnok Jamie Chadwick (credit: W Series)Ha valami nem megy, akkor azt erőltessük tovább.

A legfrissebb sajtóhírek szerint pontosan ez a helyzet jelenleg az Forma-1 utánpótlásának berkein belül.

Az ESPN belső forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy egy újabb, kizárólag nőknek szóló bajnokság elindításán fáradoznak, ami a tervek szerint már 2023-ban elrajtolhat.

Ez abból a szempontól meglehetősen érdekes, hogy a szintén hölgyek számára kiírt W Series csak alig egy hete jelentette be, hogy anyagi okok miatt törli a hátralévő három fordulóját.

Mindez viszont nem zavarja az ötletgazdákat.

Az új széria célja ugyanaz, mint amivel a W-t is útjára engedték: tisztább utat biztosítani a női pilótáknak az F3, majd az F2 és végül a Forma-1 felé.

A tervek szerint a mezőny kb. 15 fős lenne, a versenyzőket pedig főként a tinédzserek, maximum kora huszonévesek alkotnák.

Ennek oka, hogy a W Seriesben megjelenteket már túl idősnek találtak ahhoz, hogy reális esélyük legyen a szamárlétra megjárásához.

Az egyelőre még név nélküli szériának semmi köze nincs a W-hez, a benne szereplő csapatok pedig azok közül kerülnének ki, amelyek már eleve jelen vannak az F3-ban és F2-ben.

Az utóbbi időszakban erőteljes lobbi indult azért, hogy találjanak végre egy alkalmas női versenyzőt az F1-be.

Ezen törekvéseket már eddig is számos kritika érte, mondván szegregált bajnokságok helyett inkább tehetségkutató programot kellene létrehozni.

Sokkal életképesebb lenne, ha a világ gokartpályáin keresnék a jó képességű kislányokat, akiket aztán személyre szabottan segítenének karrierjük folytatásában.

Ez persze már nem lenne annyira látványos marketing-szempontból.

A W Series mindeközben továbbra is úgy készül, hogy jövőre megpróbálják folytatni, de erre reálisan minimális esély van.

A széria mindhárom – beleértve a idei csonka- szezonját megnyert Jamie Chadwick a kezdeti ígérgetések ellenére semmilyen lehetőséget nem kapott.

A 24 éves brit jelenleg azon dolgozik, hogy tető alá hozzon egy szerződést az IndyCar előszobájaként jegyzett Indy Lightsban.

Első kollektív tesztje viszont nem alakult túlzottan jól:

>>>>>Chadwick autót tört az Indy Lights tesztjén, Frost ismét csillogott