F1: A COTA-n is vezetheti a McLarent Andretti, akiről még a pálya egyik kanyarját is elnevezik

A COTA-n is vezetheti a McLaren F1-es gépét Mario Andretti, akiről még a pálya egyik kanyarját is elnevezik

A COTA-n is vezetheti a McLaren F1-es gépét Mario Andretti, akiről még a pálya egyik kanyarját is elnevezikÚjabb nagy elismerésben lesz része Mario Andrettinek.

A 82 éves élő legenda iránti tiszteletből „The Andretti” névre keresztelik el a texasi Austinban fekvő Circuit of the Americas utolsó kanyarját.

Az ünnepélyes ceremóniára a Forma-1 most hétvégén rendezendő Amerikai Nagydíját megelőzően, csütörtökön kerül sor.

A pálya pontosan tíz évvel ezelőtt, 2012 októberében tárta szélesre kapuit, egy hónappal később pedig máris fogadta az F1 mezőnyét.

Andretti volt az első, aki a megnyitón megtehetett egy kört, méghozzá azzal az autóval, amivel 1978-ban megszerezte a világbajnoki címet.

Az emellett négy IndyCar-titulussal, valamint egy-egy Daytona 500 (1967) és Indianapolis 500 (1969) győzelemmel is büszkélkedő klasszis pár napja, a Laguna Secán lebonyolított Velocity Invitationalen először pattanhatott be egy modern Forma-1-es autóba.

Produkciójával pedig nem is vallott szégyent.


KAPCSOLÓDÓ: Így csapatja modern F1-es géppel a 82 éves Mario Andretti [VIDEÓ]


A tervek szerint Andretti szombaton és vasárnap a COTA-n újra pályára hajthat a McLaren 2013-as MP4-28a jelölésű gépével.

Ha pedig már szóba került az IndyCar, szintén a wokingiak jóvoltából körözhet a pénteki szabadedzésen Alex Palou.

A 2021-es bajnok Daniel Ricciardo autóját vezetheti.

Ha pedig már USA, akkor egy helyi pilótának is tapsolhatnak a nézők ezen a gyakorláson, méghozzá az F2-ben szereplő Logan Sargeant személyében, aki a Williams járgányának volánja mögé ülhet be.