„Miért nincs már Bubba sitten?” – A NASCAR közösségét felháborítja Wallace vegasi ámokfutása

“Miért nincs már Bubba sitten?” – A NASCAR közösségét felháborítja Wallace vegasi ámokfutása
credit: NASCAR/NBCMég Bubba Wallace szurkolói is elborzadtak a 23XI Racing pilótájának vasárnapi viselkedésén.

Ahogyan ebben a cikkben az USAracing részletesen beszámolt róla, az alabamai versenyző a NASCAR Cup Las Vegas-i futamán konfrontálódott Kyle Larsonnal.

A Hendrick Motorsports sztárja előzni próbálta kollégáját, de autója túlkormányzottá vált, aminek hatására a mellette lévő Wallace 23-as gépe lesúrolta a falat.

Az alabamai ettől totálisan begőzölt és hátulról megtorpedózta a #5 Chevyt.

Ennek következtében nem csak ők ketten, hanem a playoffban még meccsben lévő – Bubbához hasonlóan ráadásul szintén toyotás – Christopher Bell napjának is vége lett.

Wallace szabálytalanságok sorozatát követte el.

Járművéből kiszállva végigsétált a pályán, az előírásokra fütyülve nem szállt be az érkező mentőautóba és a biztonsági csapat tagjait is ignorálta.

Ehelyett dühösen a gépéből éppen kiszálló Larsonhoz ment, majd lökdösni kezdte és néhányszor meg is ütötte.

A 2021-es bajnok nem vette fel a kesztyűt, a továbbra is idegállapotban lévő Wallace később még az egyik tisztviselőt is megtaszajtotta, interjújában pedig magát Larsont tette felelőssé a történtekért.

Az esetet a NASCAR vizsgálja, a rajongók pedig egy emberként követelnek súlyos büntetést Bubba számára.

Bár a pilóta azt állítja, hogy a kiesésükhöz vezető, Larsonnal történt kontaktot a falazás miatti kormányműhiba okozta, a belső kamerás felvételek alapján viszont ez erősen vitatható. Ráadásul az NBC közvetítésében az is látszott, hogy Kyle kiütését megelőzően tövig nyomta a gázt.

Pontosan a szándékosság erős gyanúja háborítja fel a szurkolókat, mivel Wallace a merev kasztnijú 5-ös számú Next Gen Chevy hátulját célozta meg, ami hírhedten a legveszélyesebb rész a benne ülő versenyző testi épségét tekintve.

Ide kapott ütés miatt került partvonalra agyrázkódással Alex Bowman és szinten egy hátsó csattanás tette ki a pontot Kurt Busch teljes szezonos karrierjére.

Ha Wallace direkt ment neki Larsonnak hátulról, akkor konkrétan fegyverként használta az autóját, tudatában annak, hogy súlyos sérülést okozhat ellenfelének.

Az ezt követő fizikai konfrontáció pedig csak hab volt a tortán, kimaxolva a sportszerűtlenség és az erőszak fogalmát.

Ráadásul amikor rátámadt, még nem tudhatta, hogy Larson teljesen jól van-e és nem áll fenn nála agyrázkódás gyanúja. Ebből adódóan pedig azzal sem lehetett tisztában, hogy a lökdösődésnek nem lesznek-e még komolyabb követketkezményei.

Mindezt figyelembe véve a NASCAR közösségének túlnyomó többsége eltiltást szeretne látni Wallace neve mellett, a radikálisabbak pedig egyenesen odáig mentek, hogy konkrétan büntetőjogi felelősségre vonnák őt.

A botrány kapcsán a szarkasztikus hangvételű vélemények sem maradtak el, külön kihegyezve a NASCAR által az utóbbi időben annyira hangoztatott diverzitásra.

Ezen posztolók a #StopAsianHate hashtaget is felhasználva bélyegezték rasszistának a szervezetet, valamint a Black Lives Matter mozgalom (és a hírhedt hóhérkötél-botrány) révén sztárrá vált Wallace-t.KAPCSOLÓDÓ: Nem a vegasi volt Wallace első agresszív és sportszerűtlen húzása