Itt a vége – Távozik a NASCAR Cup bajnoka, akinek élete Hollywoodért kiált

Itt a vége – Sérülése miatt visszavonul a NASCAR bajnoka, akinek élete Hollywoodért kiált
credit: Chris Graythen/Getty/NASCAR MediaA hazai pályájának számító Las Vegas Motor Speedwayen tartott exkluzív sajtótájékoztató keretein belül jelentette be Kurt Busch, hogy pontot teszt teljes szezonos karrierjére.

A 44 éves versenyző már július óta nem ülhetett volán mögé a NASCAR Cup poconói hétvégéjén történt balesete során elszenvedett agyrázkódása miatt.

Helyét a 23XI Racing 45-ös számú Toyotájának volánja mögött Tyler Reddick veszi át.

A 26 éves pilóta eredetileg csak 2024-ben érkezett volna meg a gárdához, jelenlegi munkaadója, a Richard Childress Racing azonban beleegyezett abba, hogy egy évvel korábban kiengedje szerződéséből.

Busch ugyanakkor nyitva hagyott egy kiskaput a folytatásra és elhintette, ha az orvosok is beleegyeznek, akkor a jövőben néhány futam erejéig még lehet visszatér a NASCAR-ba.

Hasonlóan alakult Dale Earnhardt Jr. pályafutása is, aki 2016 végén szintén sorozatos fejsérülések miatt távozott a Cupból. Évente egyszer viszont azóta is megméreti magát az Xfinity Seriesben.

Sérülése révén visszavonhatatlanul ráirányította a figyelmet az idén debütált Next Gen autó biztonsági problémáira, amelynek az ütközések energiáját elnyelni képtelen, merev kasztnija azóta egy másik pilótát is partvonalra tett Alex Bowman személyében, szintén agyrázkódás miatt.Busch már eleve rendhagyó módon került be a NASCAR forgatagába, köszönhetően egy máig megoldatlan, már-már paranormális zöngéjű bűncselekménynek.

A NASCAR Cup mezőnyében 2000-ben debütált, aminek révén ő volt az utolsó aktív pilóta, aki még versenyezett Dale Earnhardt Sr. ellen is.

Karrierje során 10292 kört tett meg az élen, 28 alkalommal rajtolhatott a pole-ból, 34 győzelmet aratott – beleértve a 2017-es Daytona 500-at -, 2004-ben pedig magasba emelhette a bajnoki címért járó trófeát is.

Ő az ötödik és máig utolsó olyan pilóta, aki bevállalta a nagy duplázást, vagyis egyaránt részt vett az Indianapolis 500-on, majd a Cup néhány órával később rendezett Coca-Cola 600-án is.

2014-ben, az Andretti Autosport színeiben a hatodikként zárta a legendás ötszáz mérföldes viadalt, ami egyben élete első – és sajnos utolsó – open-wheel bevetése is volt.

A 600-on viszont műszaki hiba már nem tudott célba érni.

A Cup bajnoki címére idén is esélyes lett volna, lévén az imént említett kansasi sikere révén automatikusan kvalifikálta magát a rájátszás tizenhat fős mezőnyébe.

Sérülése miatt azonban már nem vághatott neki a bajnoki hajrának.

A vegasi veterán azon versenyzők közé tartozik, akiknek rajongótábora pont pályafutásuk vége felé többszöröződött meg.

Busch ugyanis a nyilvánosság árgus szemei előtt ment át 180 fokos karakterfejlődésen, amiben nagy szerepet játszott 2015-ös, bizarr jogi csörtéje is akkori barátnőjével, Patricia Driscollal.

A katonai és magas politikai körökben egyaránt jártas nő azal vádolta Kurtöt, hogy fizikálisan bántalmazta.

Emellett állította, hogy a versenyző mentális problémákkal és alkoholizmussal küzd, mindez pedig odáig vezetett, hogy ön- és közveszélyessé vált.

Az ügy villámgyorsan elképesztően bizarr üzemmódba kapcsolt.

Busch eskü alatt vallotta, hogy Patricia az amerikai kormány magasan képzett bérgyilkosa, aki a világ számos pontján teljesített küldetéseket kiemelt célpontok – pl. drogbárók – ellen, de ott volt például Szaddám Huszein 2003-as elfogásánál is.

Az ügyészség végül nem emelt vádat, mivel úgy ítélték meg, hogy nincs meg az ehhez szükséges, megfelelő bizonyíték.

A sztori pikantériája, hogy végül pont Driscoll lett az, akit egy év és egy nap börtönbüntetésre ítéltek az általa vezetett, veterán katonák támogatására létrehozott alapítvány pénzének elsikkasztása miatt.

Az ügy lezárása után a NASCAR semmissé nyilvánította Busch határozatlan időre szóló eltiltását, amit még Patricia vádjai következtében szabtak ki rá.

A pilóta pedig teljesen megváltozott.

A korábbi faragatlan, hirtelen haragú – nem véletlenül csak „A törvényen kívüli” becenévvel illetett – embert felváltotta egy sokkal higgadtabb, közvetlenebb személyiség, aki visszatérése utáni hatodik futamát rögtön meg is nyerte akkori csapatának, a Stewart-Haas Racingnek.

Busch egészen 2018 végéig maradt a gárdánál, majd onnan a Chip Ganassi Racinghez igazolt át.

A gárdát azonban 2021 végén teljes egészében felvásárolta a Trackhouse Racing, Kurt pedig a Michael Jordan és Denny Hamlin által tulajdonolt 23XI Racing újonnan nevezett, második autójában folytatta tovább.

Jordan rögtön megtette őt saját brandje, az Air Jordan egyik szóvivőjévé és reklámarcává Hamlin mellett.

Idő előtt véget ért versenyzői karrierjét a csapatnál 182 vezető pozícióban töltött körrel, nyolc top 10-es, ebből öt top 5-ös befutóval zárta, beleszámítva a már említett kansasi győzelmét.

Az elmúlt években Busch számos jótékonysági akció felett bábáskodott, beleértve a „Remény hálóját” is.

Ennek keretein belül a mellrák elleni küzdelem hónapjában, októberben rendezett charlotte-i rovalfutamon a Cup mezőnyének autói pink ablakhálóval versenyeznek, amiket a leintés után elárvereznek, az ebből származó bevételt pedig a betegség kutatására fordítják.

Tavaly maga Busch névtelenül licitált Anthony Alfredo hálójára, miután megtudta, hogy a nagymamája mellrákban hunyt el.

A hálót személyesen adta át a versenyző édesanyjának, az erről készült videó pedig az utóbbi időszak egyik legmeghatóbb képsora lett.KAPCSOLÓDÓ: “Ígérem, teljesen meg fogok gyógyulni” – Orvosai tettek pontot Busch karrierjére, ő viszont még hisz a visszatérésben

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy