Az SHR visszavonta Harvick fellebbezését, Custerék gigabüntetése ellen viszont benyújtott egy másikat

Az SHR visszavonta Harvick fellebbezését, Custerék gigabüntetése ellen viszont benyújtott egy másikat
credit: Sean Gardner/Getty/NASCAR Media
Az SHR visszavonta Harvick fellebbezését, Custerék gigabüntetése ellen viszont benyújtott egy másikatHivatalosan bejelentette a Stewart-Haas Racing, hogy mégsem kívánnak élni fellebbezési jogukkal a 4-es számú gépükre kiszabott büntetés kapcsán.

A Kevin Harvick által vezetett Ford egyike volt azon, véletlenszerűen kiválasztott autóknak, amelyeket minden részletre kiterjedő technikai ellenőrzés alá vontak a NASCAR észak-karolinai kutatási és fejlesztési részlegén.

Itt kiderült, hogy az SHR engedély nélküli változtatásokat hajtott végre az egyik hátsó elemen, aminek hatása volt az aerodinamikára.

Ennek következtében a NASCAR 100-100 bajnokságbeli pontot levontak az autó és a versenyző neve mellől, a crew chief Rodney Childers négyfutamos felfüggesztést kapott, emellett pedig további 100.000 dolláros pénzbírságot.

A csapat azonnal jelezte fellebbezési szándékát, amit azonban bő egy héttel később, ma váratlanul visszavontak.

A büntetés így érvényben marad, bár némi enyhítésként Childersnek megengedik, hogy visszatérjen a szezonzáró, phoenixi futamon, ami eredetileg a negyedik kispados versenye lett volna.

Az SHR-re mostanában igencsak rájár a rúd.

A múlt vasárnapi, charlotte-i forduló után Cole Custerre és crew chiefjére, Mike Shiplettre csapott le a NASCAR az utóbbi idők legnagyobb büntetését kiszabva.

A szervezet szerint a 24 éves pilóta szándékosan, csapatutasításra tartott fel két másik autót is annak érdekében, hogy Chris Buescher el tudjon húzni, bebiztosítva a playoff-továbbjutását.

A verseny végeredményének manipulálása miatt 50-50 pontottól megfosztották Custert és a 41-es Fordját.

Ezen kívül a pilóta és Shiplett egyaránt 100.000 dolláros pénzbírságot kapott, utóbbi szakembert ráadásul még határozatlan időre el is tiltották.

Az SHR erre reagálva szintén fellebbezett. Ez az ügy továbbra is folyamatban is van.

A csapatot másfél hét leforgása alatt ért büntetéscunami láttán rögtön napvilágot láttak azon összeesküvés-elméletek, melyek szerint a NASCAR direkt packázik velük.

Harvick volt ugyanis az a versenyző, aki a legélesebb kritizálta a szervezetet a Next Gen biztonsági problémái miatt.

A 2014-es bajnok nyilvánosan azzal vádolta a szervezetet, hogy nem érdekli őket a pilóták testi épsége, emellett pedig közölte, hogy az autó „ócska szar” elemekből áll. Utóbbi kijelentésére már felépített egy komplett pólóbizniszt is.KAPCSOLÓDÓ:

>>>>>Horribilis büntetést kapott a verseny manipulálása miatt a Stewart-Haas Racing

>>>>>A NASCAR megmagyarázta, miért kapott az SHR gigabüntetést azért, amiért Elliott tavaly semmit