Dráma a NASCAR-ban: Önhibájából esett ki a playoffból Larson, Bell viszont megcsinálta a lehetetlent

NASCAR: Larson kiesett a rájátszásból, Bell megcsinálta a lehetetlent, Suarez pedig egy hős
credit: Jared C. Tilton/Getty/NASCAR Media

NASCAR: Larson kiesett a rájátszásból, Bell megcsinálta a lehetetlent, Suarez pedig egy hős


Mindössze egyetlen esélye volt Christopher Bellnek arra, hogy életben tartsa a NASCAR Cup 2022-es bajnoki címéről szőtt álmait: ha megnyeri a rájátszás top 12-es szakaszának fináléját.

A Joe Gibbs Racing versenyzője pedig egy tökéletes gumistratégiával, valamint némi szerencsével teljesítette is a lehetetlennek tűnt küldetést.

A Charlotte Motor Speedway rovalján rendezett futam 95%-a lényegében eseménytelenül zajlott, amit jól példáz, hogy az eredetileg 109 körösre kiírt táv 105. köréig nem kellett belengetni pályán történt incidens miatt a sárga zászlót. Akkor is csak egy leeső reklámtábla volt a kiváltó ok.

Ez a közjáték viszont elegendő lett ahhoz, hogy kitörjön az őrület.

A restart után AJ Allmendinger izomból lebirkózta a 30 körön át élen haladt Chase Elliottot, átvéve a vezető pozíciót. Érkezett azonban Kevin Harvick és másodperceken belül már ő került az első helyre, miközben Tyler Reddick kiforgatta a fűre a 2020-as bajnokot.

Rajtuk kívül még számos más pilóta keringett a pályán megkergült búgócsiga módjára, köztük a pole-ból indult és az első szakaszt 100%-ban uralt Joey Loganóval.

Alig két körrel később viszont már piros jelzés lépett életbe a csetepaté során megsérült kerékvető javítási munkálatai miatt.

Ezt követően a hosszabbításban dőlt el a végeredmény.

A megszakítás előtt a közvetlen ellenfeleinél jóval frissebb abroncsokon lévő Bell már sikeresen feltornászta magát a második pozícióba, az újraindítás után pedig meg is előzte Harvickot, végül magabiztosan behúzva idei második, teljes eddigi főkategóriás karrierjét tekintve pedig a harmadik győzelmét.

A legfontosabb viszont az volt a verseny előtt még a rájátszás 11. helyén állt pilóta számára, hogy ezzel véghezvitte a csodát és bejutott a legjobb nyolc közé.

Másodikként Harvick ért célba, míg a harmadik pozíciót Kyle Busch kaparintotta meg, aki ezzel a legelső top 5-ös befutóját könyvelhette el a június 5-én, Gatewayen hozott „ezüstérmes” helye óta.

Az igazi drámát viszont azon pilóták szolgáltatták, akiknek a rovalon véget ért az idei playoff.

Az agyrázkódás miatt kényszerpihenőn lévő Alex Bowman már eleve kiesőnek számított, úgyhogy a nagy kérdés az volt, kik fognak csatlakozni hozzá.

Óriási meglepetésre a regnáló bajnok Kyle Larson lett az egyik.

A Hendrick Motorsports sztárja az első szakaszt hatodikként, míg a másodikat harmadikként fejezte be és szinte borítékolhatónak tűnt, hogy sikerül életben tartania címvédési esélyeit.

Tíz körrel a vége előtt azonban vezetői hibát vétett és eltalálta a falat, aminek következtében megsérült az autó felfüggesztése.

A kárt a csapat képtelen volt helyrehozni, így Larson végül öt kör hátrányban, a 35. pozícióban fejezte be a napot.

Ennek következtében a kilencedik, egyben első kieső helyen zárt a rájátszásban.

Némi sebtapaszt jelenthet viszont Hendrickéknek, hogy csak a versenyzők bajnokságából pottyantak ki.

Mivel a csak egyéniben playoff-tag Ryan Blaney tovább ment, így Larson 5-ös Chevyje meccsben maradt az autók között. Márpedig ez azért is fontos, mivel a bevételek év végi elosztásának mértéke pont ezen kategória végeredményétől függ.

Szomorú véget ért a rájátszás Daniel Suarez számára is.

A Trackhouse Racing versenyzőjének sorsa ráadásul önhibáján kívül, szervóproblémák miatt pecsételődött meg.

A mexikói elképesztő, szó szerint fájdalmas erőfeszítésket téve küzdött azért, hogy egyáltalán pályán tudja tartani a 99-es Chevrolet-t.

A csapat minden tőle telhetőt megpróbált annak érdekében, hogy megoldja a dolgot, de végül nem állt össze felettük a szerencsés csillagzat.

Szintén befejezdőtt a bajnoki hajrá a 21. helyen rangsorolt Austin Cindricnek a Team Penske 2-es Fordjával.

A rájátszás top 8-as szakasza október 15-én, a Las Vegas Motor Speedwayen kezdődik.UPDATE: A verseny tiltott manipulációjával vádolják az SHR-t – Óriási büntetést kaphatnak