NASCAR: A verseny tiltott manipulációjával vádolják a Stewart-Haas Racinget – Óriási büntetést kaphatnak

NASCAR: A verseny illegális befolyásolásával vádolják Cole Custert – Óriási büntetést kaphat az SHR
credit: Jared C. Tilton/Getty/NASCAR MediaA NASCAR hivatalosan bejelentette, hogy vizsgálják a vasárnapi Bank of America Roval 400 utolsó körében történteket.

A Charlotte Motor Speedway rovalján rendezett verseny egyben a rájátszás top 12-es felvonásának fináléja is volt, az utolsó továbbjutó helyet pedig Chase Briscoe kaparintotta meg a Stewart-Haas Racing színeiben.

A futam végén azonban felkeltette a szervezet gyanúját az indianai pilóta csapattársának, Cole Custernek viselkedése.

Briscoe épp Austin Dillonnal és Erik Jonesszal csatázott a kilencedik pozícióért, a hátsó egyenesbe érve azonban az akkor nyolcadikként jegyzett Custer jelentős mértékben lelassult, pontosan a Richard Childress Racing és a Petty GMS Motorsports imént említett versenyzőit feltartva.

Ennek révén Briscoe el tudott húzni, ezzel bebiztosítva magának a playoff-folytatást, egyúttal pedig kiejtve a címvédő Kyle Larsont.

A NASCAR tájékoztatása szerint alaposan át fogják nézni Custer #41 Fordjának összes videó- és hangfelvételét, rádiókommunikációját és adatait.

Ha bebizonyosodik, hogy a 24 éves pilóta csapatutasításra – vagy akár kollégája érdekeit szem előtt tartva saját szakállára (bár ennek minimális a valószínűsége) – cselekedett, akkor ő és/vagy az SHR súlyos büntetésre számíthat.

Ennek kapcsán viszont a NASCAR kihangsúlyozta: a potenciális szankció nem lesz hatással a rájátszás mezőnyére, tehát Briscoe-nak attól nem kell tartania, hogy végül elveszíti helyét a bajnoki hajrában.

A szabálykönyv szerint a futamok végkimenetelének szándékos befolyásolása 25-50 pont levonásávával büntethető az autók és a versenyzők összetettjében egyaránt, továbbá 50.000-100.000 dolláros pénzbírsággal.

Ez egy hét leforgása alatt már a második necces szituáció az SHR-nél.

Az október 2-ai, talladegai forduló után Kevin Harvick 4-es Fordja volt az egyik gép, amelyet átfogó technikai ellenőrzés alá vontak és ott meg is bukott.

Emiatt az SHR-től 100-100 bajnokságbeli pontot levontak az autó, valamint a pilóta neve mellől, a crew chief Rodney Childers négyfutamos felfüggesztést kapott, emellett pedig egy 100.000 dolláros csekket.

A gárda fellebbezett a döntés ellen.

A degai retorzió kapcsán elterjedt az az összeesküvés-elmélet, miszerint a NASCAR így akarja móresre tanítani Harvickot, aki az elmúlt hetekben rendkívül élesen kritizálta a szervezetet a Next Gen autó biztonsági problémái miatt.

Ezen konteó alá maga a veterán pilóta és Childers is adta a lovat.

A NASCAR azonban csípőből cáfolta, hogy szándékosan pécézték volna ki őket.

A hírek szerint a szabálytalanság az autó hátuljára vonatkozott, aminek köszönhetően aerodinamikai előnyre tehettek szert.KAPCSOLÓDÓ: Dráma a NASCAR-ban: Önhibájából esett ki a playoffból Larson, Bell viszont megcsinálta a lehetetlent