NASCAR: Allmendinger nyert, Andretti csúnya balesetet szenvedett Charlotte-on

NASCAR: Allmendinger nyert, Andretti csúnya balesetet szenvedett Charlotte-on
credit: Jared C. Tilton/Getty/NASCAR MediaAJ Allmendinger, vele együtt pedig a Kaulig Racing sikerét hozta a NASCAR Xfinity Series szombati Drive for the Cure 250-e.

A jövőre már ismét a Cup Seriesben teljes szezont futó pilóta összesen 25 kört töltött az élen a 72-ből, végül megszerezve idei ötödik, teljes nemzeti másodosztályú karrierjét tekintve pedig a tizenötödik győzelmét.

Ezzel együtt kereken tizedik diadalát ünnepelhette road-pályán, ebből zsinórban a negyediket a Charlotte Motor Speedway rovalján.

A 40 éves pilóta az utolsó előtti restartnál hajtotta végre a győzelmet érő előzését, miután sikeresen áthámozta magát Ty Gibbsen.

Öröme viszont nem sokáig tartott, hiszen hamarosan újra lengett a sárga zászlót a playoff-továbbjutásért küzdő Riley Herbst balesete miatt.

A Stewart-Haas Racing versenyzője a táv során számos kisebb-nagyobb incidensben benne volt, a legutolsó pedig végképp megfosztotta a bajnoki címről szőtt álmaitól.

Allmendinger és Gibbs mögött Noah Gragson, az idei első NASCAR-futamát teljesített James Davison, valamint Justin Allgaier tette teljessé a top 5-öt.

Ez a forduló egyben a rájátszás top 12-es szakaszának fináléja is volt, így a leintés után négy pilóta búcsúzni kényszerült.

Nem harcolhat tovább a 2022-es szezon titulusáért a már említett Herbst, Jeremy Clementes, Ryan Sieg, valamint a címvédő Daniel Hemric.

Meccsben maradt viszont még Gibbs, Allmendinger, Gragson, Allgaier, Austin HIll, Brandon Jones, Josh Berry és Sam Mayer.

Az Xfinity mezőnyének két nagy debütánsa is volt Marco Andretti és Danyiil Kvjat személyében.

Utóbbi orosz pilóta végül a tizenötödikként ért célba a Sam Hunt Racing 26-os Toyotájával, amerikai kollégája viszont már meg sem látta a kockás zászlót.

Az en bloc élete első NASCAR-bevetését teljesítő Andretti 22 körrel a vége előtt volt kénytelen feladni a küzdelmet, miután már nem tudta elkerülni Jeb Burton megforgó autóját.

A baleset során a Big Machine Racing 48-as Chevyje csúnyán megtört, ahogyan Marco sem úszta meg fájdalmas élmény nélkül.

A becsapódás során kissé kicsavarodott a csuklója, ráadásul szerencsétlenségére pontosan az, amelyiket néhány hete operáltak az SRX Series szezonzáróján szerzett törése miatt.

Az imént emített szériában egyébként bajnoki címet szerzett Andretti azonban a futam utáni interjúja során elmondta, nem hiszi, hogy komolyabb lenne a sérülése.

Pocsék napot zárt Sage Karam is.

Az Our Motorsportsnak vezető versenyző a harmadik pozícióban haladt, amikor összeütközött a megpördülő Sheldon Creeddel.

Ennek az autója hátulja látta kárát, a NASCAR pedig biztonsági okokból fekete zászlóval azonnal kiintette kötelező szervizelésre.

Karamnak így be kellett érnie a harmincadik hellyel.