Rögtön szabályt módosított a NASCAR Byronék sikeres fellebbezése után

Mintha nem lenne elég baja a NASCAR-nak, még komplett hülyét is csinált magából
credit: Chris Graythen/Getty/NASCAR MediaRendkívüli szabálymódosítást léptetett életbe a NASCAR.

A döntés előzményének William Byron büntetése számít, amit Denny Hamlin Texasban történt szándékos kiforgatása miatt kapott.

A Hendrick Motorsports ifjonca egy korábbi konfrontációt megtorolva, pace car fázis alatt, szándékosan penderítette ki a fűre a Joe Gibbs Racing veteránját.

Ezen manővert a leintés után 25 pont mínusszal, valamint 50.000 dollár pénzbírsággal büntették.

A HMS azonban fellebbezett, a NASCAR-tól teljes mértékben függetlenül működő Nemzeti Motorsport Fellebbviteli Testület pedig a csapatnak kedvező döntést hozott.

Ennek értelmében 100.000 dollárra emelték a bírságot, a pontlevonást viszont teljes mértékben eltörölték.

A fordulat láthatóan nem tetszett a NASCAR-nak.

Mivel felülbírálni nincs joguk a testületet, ezért a lehető legrosszabb húzáshoz folyamodtak: azonnal átírták a szabálykönyvet.

A regulák között eredetileg csak a direkt baleset okozása volt kiemeve, jelen fejlemények tükrében viszont már gondosan beleírták a „kiforgatást” is.

Az erre vonatkozó büntetési tétel pedig úgy szerepelt, hogy „25-50 egység levonása és/vagy 50.000-100.000 dollár bírság”. A NASCAR azonban fogta magát és rögtön kisatírozta a „vagy” szócskát, nehogy még egyszer előfordulhasson az, amit a testület ítélt.

Végülis nem csoda, hogy elegük lett, lévén a HMS-é már a negyedik olyan eset lett, amelyben végül a fellebbező csapatnak adtak igazat a szervezettel szemben.