NASCAR: Független testület döntött Byron sorsáról

NASCAR: Sikeres volt, meg nem is Byronék fellebbezése
credit: Jared C. Tilton/Getty/NASCAR MediaHelyi idő szerint csütörtök este a Nemzeti Motorsport Fellebbviteli Testület meghozta döntését William Byron ügyében.

A Hendrick Motorsports pilótája még a szeptember 25-ei, texasi Autotrader EchoPark Automotive 500-on, a pace car mögött haladva forgatta ki szándékosan Denny Hamlint, miután néhány körrel korábban a Joe Gibbs Racing veteránja majdnem falba tette.

Az esetet a NASCAR versenyirányítása elmulasztotta kivizsgálni már a futam közben, amit később azzal magyaráztak, hogy a sárga zászlót kiváltó balesettel voltak elfoglalva.

Néhány nappal a leintés után azonban súlyos büntetést szabtak ki.

Ennek értelmében az észak-karolinai versenyző, valamint az általa vezetett 24-es Chevrolet mellől elvettek 25-25 pontot, megfejelve 50.000 dolláros pénzbírsággal.

A levonás miatt Byron a rájátszás kieső zónájába zuhant.

A szankció valóságos kritikacunamit zúdított a Next Gen-botrány miatt már amúgy is bajban lévő NASCAR-ra, mondván ha beavatkoztak volna még a futam során, akkor a következmények minden valószínűség szerint a 24 éves pilótát sem érintették volna ennyire súlyosan.

A versenyzésért felelős alelnök, Scott Miller maga is elismerte, hogy menet közben történtő reagálás esetén két opció lett volna terítéken: a., Hamlinnek visszaadják a második helyét, vagy b., Byront hátrasorolják a mezőny végére. Még utóbbi esetben is lett volna elég ideje arra, hogy feljöjjön és jóval kevesebb pontot bukjon.

A büntetés nyilvánosságra hozatala után Hendrickék rögtön fellebbeztek, ami végül számukra kedvező végeredménnyel zárult.

A NASCAR-tól teljes mértékben független testület semmissé nyilvánította a pontlevonást, a pénzbírságot viszont 50.000-ről 100.000 dollárra növelte.

Jelen fordulat következtében Byron a playoff hetedik pozíciójából kezdheti meg a top 12-es szakasz fináléját képező, vasárnapi fordulót a Charlotte Motor Speedway rovalján, amelynek végén újabb négy pilótának kell lemondania a kupáról szőtt álmairól.

Az egyikük már biztos, hogy a szintén Hendrickéket szolgáló Alex Bowman lesz, aki már zsinórban a második futamát kénytelen kihagyni a Texasban történt balesete során elszenvedett agyrázkódása miatt.