A McLarennek nem kell a tapasztalatlan Kyle Busch és Kyle Larson

A McLarennek nem kell a tapasztalatlan Kyle Busch és Kyle Larson
credit: Jared C. Tilton/Getty/NASCAR MediaNéhány héttel ezelőtt vált hivatalossá, hogy Kyle Busch távozik a Joe Gibbs Racingtől és jövőre már a Richard Childress Racing színeiben folytatja NASCAR Cup karrierjét.

A kétszeres főkategóriás bajnok új szerződése ráadásul azt is lehetővé teszi, hogy más bajnokságokban is versenyezzen, aminek apropóján rögtön közölte, várja az IndyCar chevys csapatainak hívását egy Indianapolis 500 program kapcsán.

Az Arrow McLaren SP társtulajdonosa, Sam Schmidt rögtön le is csapta a labdát és közölte, bejelentette látná őt a gárdánál.

Nem sokkal később az Associated Press pedig már egyenesen arról számolt be, hogy zajlanak a megbeszélések Busch és az AMSP között. Sőt, potenciális szponzor is felmerült a Menards képében.

A 37 éves vegasi régi álma, hogy részt vegyen a legendás versenyen, a legfrissebb fejlemények alapján viszont lehet, mégsem fog ez már jövőre megvalósulni.

Zak Brown ugyanis nem rajong az ötletért mivel véleménye szerint Indy-újonccal kisebb az esély a jó eredményre.

„Személyesen még nem beszéltem Kyle-lal, mások viszont már a csapatunktól úgy tűnik, hogy igen” – idézi a McLaren-vezért az NBC.

„Biztosra akarunk menni, ha indítjuk a negyedik autót, akkor azt olyasvalaki vezeti, akinek már van tapasztalata az Indy 500-on. Ez egy rendkívül fontos verseny.”

Az AMSP-nél jelentős személyzeti változások mentek végbe, jövőre pedig már háromautósra bővül a teljes szezonos flottájuk a volán mögött Pato O’Warddal, Felix Rosenqvisttel és az újonnan érkező Alexander Rossival.

Az extra Indy 500 projekt még nincs kőbe vésve, de Brown elmondása szerint hamarosan meghozzák a végleges döntést a maximális felkészülés érdekében.

„Nem személy szerint Kyle-ról van szó, pusztán csak a tapasztalatot tartjuk szem előtt. Ő egy lenyűgöző tehetség és ha versenyezne, az hatalmas dolog lenne a speedway számára. Ugyanakkor több pilóta is a radaron van és ha úgy döntünk, hogy belevágunk [az extra autó újabb csak-Indy programjába], akkor fő szempont a tapasztalat, mivel az a legfontosabb számunkra.”

Sajtóinformációk szerint a McLaren fontolgatta az autósport egyik legsokoldalúbb tehetségeként számon tartott Kyle Larsont – az érdeklődés pedig kölcsönös volt -, de végül róla is letettek szintén az Indy 500-as múlt hiánya miatt.

Kyle Busch bátyja, Kurt 2014-ben már megmérette magát az Indy 500-on. A verseny karrierje első – és nagy valószínűséggel egyetlen – open-wheel bevetése volt, ennek ellenére a hatodikként vitte célba az Andretti Autosport gépét.

A McLaren kizárólagosan Indyn bevetett autóját az elmúlt két évben a futam kétszeres győztese, Juan Pablo Montoya vezette.

A kolumbiai sztár 2023-at tekintve is kézenfekvő jelöltnek számít, de felmerült a szintén rendkívül tapasztalt Tony Kanaan neve is.