NASCAR: Tűz, sérülés és bosszú – Kegyetlen versenyt hozott a Cup texasi fordulója

NASCAR: Tűz, sérülés és bosszú – Kegyetlen versenyt hozott a Cup texasi fordulója
credit: Chris Graythen/Getty/NASCAR MediaTöbb, mint 5 órába és tizenhat sárga, valamint egy piros zászlós szakaszba telt, mire a NASCAR Cup Series győztest tudott hirdetni a Texas Motor Speedwayen.

A rájátszás top 12-es fordulóját megnyitó verseny ugyanis kimaxolta a totális őrület fogalmát.

A közel 38 Celsius fokos hőségben rendezett Autotrader EchoPark Automotive 500-on minden megtörtént: tűzeset a pályán és a pitben, drámák sorozata, egy személyi sérüléssel is járt baleset, bosszúállás, mindennek tetejébe pedig még az időjárás is elintézett egy közel 1 órás kényszerszünetet.

A káosznak véget vető kockás zászlót Tyler Reddick látta meg elsőként, aki ezzel idei – egyben teljes eddigi főkategóriás karrierje – harmadik diadalát aratta.

Ennek köszönhetően tovább folytatódott az idei tendencia, miszerint a 2022-es eddigi összes playoff -futamát – szám szerint négyet – egyaránt olyan pilóták nyerték, akik már nincsenek meccsben a bajnoki címért.

A Richard Childress Racing tehetsége számára azonban keserédes lehetett ez a siker, lévén pont az ezt megelőző fordulón esett ki végképp a rájátszás mezőnyéből, keresztet vetve a kupáról szőtt álmaira.

Másodikként a címre továbbra is esélyes Joey Logano zárt a Team Penske színeiben, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokát Justin Haley kaparintotta meg a Kaulig Racing 31-es Chevyjével.

A verseny során több defekt és falazás borzolta a kedélyeket.

Baleset miatt volt kénytelen feladni a küzdelmet Martin Truex Jr. és a playoffban küzdő, Texasba éllovasként érkezett Chase Elliott is – ráadásul mindketten vezető pozícióból.

A 2020-as bajnok 9-es Chevyje a defekt okán történt ütközés hatására ki is gyulladt, de szerencsére a pilóta karcolás nélkül megúszta.

A címre szintén esélyes Christopher Bell két abroncshibát is átélt, a második incidense után azonban a Joe Gibbs Racing 20-as Chevyjének szerelőcsapata már nem tudta időben pályaképes állapotba hozni az autót, így fel kellett adniuk a küzdelmet.

Lógó orral távozott Texasból Alex Bowman és Kyle Busch is.

Előbbi playoff-tag balesete után hosszas szervizelésre kényszerült, ami után nyolc kör hátrányban tudott csak újracsatlakozni a mezőnyhöz.

A sárgáknak hála ebből hármat végül le tudott dolgozni, a tabellán viszont be kellett érnie a 29. pozícióval.

A bajnokságért zajló csatából Bristol után szintén kihullott Busch szintén egy ajánlottnál közelebbi kapcsolatot létesített a fallal, miután ráfutott a pályára felvitt műgyanta-csíkra.

Ez az ő esetében azonnali kiesést vont maga után.

A jövőre már a Richard Childress Racinghez igazoló kétszeres bajnok nem véletlenül nyilatkozott úgy, hogy alig várja 2023-at, lévén a rájátszás eddigi négy versenyéből immár a harmadikat nem tudta befejezni.

A legijesztőbb jelentetet azonban Cody Ware produkálta.

A Rick Ware Racing pilótája a 167- körben csapódott a 4-es kanyar falának, majd onnan a pitlane oldalára vágódott át.

A 26 éves észak-karolinai csak segítséggel tudott kiszállni az autójából, utána pedig össze is csuklott.

Az orvosi központban megállapították, hogy nem szenvedett súlyos sérüléseket, a bokájában érzett fájdalmak miatt azonban látogatást fog tenni egy specialistánál és csak ezután dől el, indulhat-e a soron következő, talladegai futamon.


KAPCSOLÓDÓ:

>>>>>Jó hírek a súlyos balesetet szenvedett Cody Ware állapotáról

>>>>>“Kib*szott vicc” – Hamlin berágott a NASCAR-ra, Byront pedig “halállistára” tette


Szintén meleg helyzetben találta magát a Wood Brothers Racing, miután a második szakaszban elvégzett, tankolással és kerékcserével járt kiállás során, egy kósza szikra miatt lángok csaptak fel a Harrison Burton által vezetett 21-es Ford körül.

A malőr ellenére az újonc pilóta vissza tudott térni a pályára és végül a tizennyolcadikként fejezte be a napot.

A futam alatt nem kötött életreszóló barátságot Denny Hamlin és William Byron sem.

Sőt.

A JGR veteránja egy csata hevében majdnem falba tette hendrickes ellenfelét. Ezt Byron nem vette jó néven és a Truex balesete miatt elrendelt sárga zászlós szakaszban nemes egyszerűséggel kiforgatta kollégáját a pályáról.

Hamlin ennek kapcsán leszögezte, hogy új taggal bővült a saját „halállistája”, a NASCAR tájékoztatása szerint pedig nem kizárt, hogy Byron büntetést kap.

Az első szakaszt Kyle Larson, a másodikat pedig Ryan Blaney nyerte.

A rájátszás top 12-es fordulójának második futamát október 2-án, a Talladega Superspeedwayen rendezik.