NASCAR: 39 éves rekordot állított be Noah Gragson Texasban

NASCAR: 39 éves rekordot állított be Noah Gragson Texasban
credit: Chris Graythen/Getty/NASCAR Media

NASCAR: 39 éves rekordot állított be Noah Gragson Texasban


Idei hetedik, teljes eddigi karrierjét tekintve pedig a tizenkettedik Xfinity-győzelmét ünnepelhette szombaton Noah Gragson.

A JR Motorsports versenyzője a Texas Motor Speedwayen rendezett Andy’s Frozen Custard 300 leintésének pillanatában 1.238 másodpercet vert a mögötte célba ért Austin Hillre, bebiztosítva ezzel helyét a rájátszás top 8-as szakaszában.

Jelen diadal egyben azt is jelentette, hogy Gragson zsinórban immár negyedik alkalommal kötött ki a victory lane-en, beállítva egy 39 éves rekordot.

Ezt megelőzően csak 1983-ban volt példa arra, hogy egy versenyző négy egymást követő futamot is megnyert a NASCAR nemzeti másodosztályában.

Akkor Sam Ardnak sikerült ezt a bravúrt véghez vinnie, majd a szezon végén a bajnoki címet is megkaparintotta (és 1984-ben meg is védte).

„Eszméletlen csapatunk van!” – nyilatkozta a leintés után még a pályán Gragson, aki már vezeti a JRM házon belüli örökranglistáját is.

Rajta kívül ugyanis még a gárda egyetlen pilótájának sem sikerült hét győzelmet aratnia egyetlen szezonon belül.

„A rajongók motiválnak bennünket arra, hogy még több versenyt nyerjünk. Srácok, elképesztőek vagytok, értékelünk benneteket! Köszönjük, hogy kijöttetek! A pitgárdánk is lenyűgözően teljesített, az autóm pedig végig olyan gyors volt, mint az Xfinity-internet! Annyira jól érezte magam, nagyon hálás vagyok mindenkinek, keményen hajtottunk ezért.”

Gragson és Hill mögött Ty Gibbs, AJ Allmendinger és Riley Herbst zárt még top 5-ös befutóval, míg hatodikként a hozzájuk hasonlóan szintén a bajnoki címért meccsben lévő Josh Berry fejezte be a futamot.

Több playoffos kollégájuk számára azonban katasztrofálisan alakult a nap.

Justin Allagier, a pole-os Brandon Jones és a címvédő Daniel Hemric versenyét egyaránt a 117. körben bekövetkezett tömegbalesett szabta rövidre, míg Jeremy Clements egy – ahogyan ő fogalmazott – „rejtélyes műszaki hiba” miatt volt kénytelen kiállni.

Az első szakaszt Hemric, míg a másodikat Allmendinger nyerte.

Az Xfinity Series következő futamát október elsején, a Talladega Superspeedwayen rendezik.