Rahal: A Forma-1-nek csak az amerikaiak pénze kell

Rahal: A Forma-1-nek csak az amerikaiak pénze kell
credit: Penske Entertainment/Joe SkibinskiNagy felháborodást keltett a hír, miszerint a Red Bull dobni kényszerült a Colton Herta projektet azt követően, hogy az FIA elutasította a rendkívüli szuperlicencre vonatkozó kérelmüket.

Ennek következtében a 22 éves kaliforniai már biztosan nem ejtheti meg jövőre a Forma-1-es debütálását, noha Helmut Markóék mindenképpen őt szerették volna az AlphaTaruiban látni.

Az RBR tanácsadója a Nemzetközi Automobil Szövetség döntése kapcsán kijelentette, érthetetlennek tartja, hogy egy hétszeres IndyCar-futamgyőztesnek egy több szempontból is kérdőjeles pontrendszer által kell bizonyítania azt, hogy képes biztonságosan elvezetni egy F1-es autót.

Tehetsége mellett Herta ráadásul marketing szempontból is aranybánya lehetett volna az USA-ban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő F1 számára.

Nem is győzik hangsúlyozni, mennyire fontos piac ez az ország számukra, ahol jövőre már egyenesen három futamot fognak rendezni.

Az amerikaiak bejutása magába a mezőnybe viszont már egy másik sztori.

Erről tudna mesélni Michael Andretti, aki már bő kilenc hónapja beadta önálló gárádjának, az Andretti Globalnak nevezési kérelmét a 2024-es szezonra, de még mindig nem kapott érdemi választ. Az F1 paddockjának túlnyomó többsége azonban kezdettől fogva mereven ellenzi az érkezésüket, amit nem is rejtenek véka alá.

Most pedig itt van Herta esete is, ami csak tovább erősíti azon hangokat, melyek szerint a világbajnoki sorozat nem látja szívesen az amerikaiakat, pusztán csak a pénzük kell nekik.

„Az F1 már hosszú évek óta világossá tette, hogy nem érdeklik őket az amerikai versenyzők, csakis az amerikai dollár” – írta Twitteren a Sirius/XM NASCAR Radio népszerű riportere, Dave Moody.

Ezzel maximálisan egyetértett az IndyCar-sztár Graham Rahal is.

„Átkozottul igaz. Az F1 egy elitista sport. Nem akarnak bennünket, emlékezzetek erre. Nekik az amerikai vállalatok és vagyonos magánszemélyek pénze kell. A többi nem érdekli őket. Mindig így volt és így is lesz. Akik pedig azzal jönnek, hogy Colton Herta nem érdemelte meg az F1-es lehetőséget: ez nagy tévedés. Legalább annyira tehetséges versenyző, mint a többiek, ha nem tehetségesebb. Bizonyította már, hogy győztes típus. Megérkezett a csúcsra és kiválóan teljesített. Az F1-ben évek óta vannak olyan fizetős pilóták, akik a lábnyomába sem érhetnek Coltonnak. Ezek tények.”KAPCSOLÓDÓ: Vége az F1-es álomnak, a Red Bull dobta Colton Hertát