NASCAR: Gragson nyert Bristolon, Allmendinger az alapszakasz bajnoka

NASCAR: Gragson nyert Bristolon, Allmendinger az alapszakasz bajnoka
credit: NASCAR
NASCAR: Gragson nyert Bristolon, Allmendinger az alapszakasz bajnokaMagyar idő szerint szombaton hajnalban, a Bristol Motor Speedwayen végleg kialakult a NASCAR Xfinity Series 2022-es rájátszásának mezőnye.

A versenyt Noah Gragson nyerte meg, miután a hajrában ő volt az egyetlen, aki nem látogatott ki a pitbe, majd sikeresen maga mögött tudta tartani azt a Brandon Jonest is, aki egyébként jövőre pontosan az ő helyét fogja átvenni a JR Motorsports 9-es Chevyjében.

Ezen siker révén a 24 éves vegasi idei hatodik, ebből zsinórban harmadik győzelmét ünnepelhette.

Teljes eddigi nemzeti másodosztályú karrierjét tekintve pedig immár tizenegyedik alkalommal látogathatott el a victory lane-re.

Jonesnak 0.145 másodperces lemaradásban be kellett érnie a második hellyel, míg harmadikként Austin Hillt intették le.

Top 5-ös eredménnyel zárt továbbá Sam Mayer és Riley Herbst is.

A futamon a legtöbb, szám szerint 148 kört az élen töltött Justin Allgaier végül a kilencedikként látta meg a kockás zászlót köszönhetően annak, hogy utolsó kiállása során átlépte a pitben érvényben lévő sebességhatárt, ami miatt büntetésből a mezőny végére száműzték.A Food City 300 névre hallgató viadal egyben az alapszakasz fináléja is volt, amelynek külön bejáratú bajnoki címét a tavalyi évhez hasonlóan AJ Allmendinger kaparintotta meg.

A Kaulig Racing pilótája ezzel 15 playoff-ponttal is gazdagodott.

Rajta kívül még harcba szállhat az év legjobbjának járó trófeáért Noah Gragson, Ty Gibbs, Justin Allgaier, Josh Berry, Austin Hill, Brandon Jones, Jeremy Clements, Sam Mayer, Riley Herbst, Daniel Hemric, valamint Ryan Sieg is.

A futam két legnagyobb vesztese Sheldon Creed és Landon Cassill volt.

Előbbi versenyző az összetett tizenharmadik pozíciójában kezdte meg a futamot, playoff-esélyeire azonban a második szakaszban végképp keresztet vethetett.

A 129. körben épp kerék a kerék elleni csatát vívott Gibbsszel, amikor Gragson hátulról meglökte a Joe Gibbs Racing ifjoncát, aki ennek hatására a pálya felső ívére sodródott és eltaláta Creedet.

A baleset után Noah gond nélkül folytatta, két kollégájának azonban fel kellett adni a küzdelmet.

Győzelmei révén Gibbs már eleve a rájátszásban tudhatta magát, Creed viszont búcsúzni kényszerült.

Cassill szintén kénytelen volt elengedni bajnoki álmait műszaki hiba miatt.

A 33 éves iowai Chevyjét hosszasan szervizelte a Kaulig csapata, aminek eredményeként vissza tudott térni a pályára, de már 112 körös hátrányban és csak a harmincötödikként rangsorolták.

Ennek révén Cassill kimaradt a rájátszásból – mindössze 5 ponttal.

Az Xfinity hét futamot számláló rájátszása szeptember 24-én, a Texas Motor Speedwayen kezdődik.