Megérkezett a NASCAR Cup 2023-as versenynaptára!

Megérkezett a NASCAR Cup 2023-as versenynaptára!
credit: Chris Graythen/Getty/NASCAR Media

Megérkezett a NASCAR Cup 2023-as versenynaptára!


Hivatalosan lerántotta a leplet 2023-as menetrendjéről a NASCAR Cup Series.

Az év a szokásoknak megfelelően a pontozás nélküli Clashsel indul, amelynek otthonául ismét az LA Coliseumban kialakított rövid ovál szolgál.

Az éles szezon február 19-én startol el a Daytona 500-zal, és az alapszakasz fináléja is az ikonikus 2.5 mérföldes oválon fog lezajlani augusztus végén.

A rájátszás a Darlington Raceway kezdődik szeptember 3-án, míg a bajnokot november 5-én, a Phoenix Racewayen fogják megkoronázni.

Változás a hajrá többi futamát tekintve sem történt, beleértve azok sorrendjét is.

Az idény két igazán nagy durranást tartogat.

A május 21-én rendezendő pénzdíjas All-Star Race vadonatúj otthont kap a NASCAR ikonikus, hamvaiból feltámaszott pályája, a North Wilkesboro Speedway képében.

Még ennél is jelentősebb viszont a július első hétvégéjére kiírt, a pontversenybe is beleszámító chicagói forduló.

A Cup mezőnye ugyanis teljes fennállását tekintve ekkor fog először egymásnak feszülni utcai vonalvezetésen, így a verseny startja szó szerint sporttörténeti jelentőségű lesz.

Ennek legnagyobb vesztese azonban Road America lett, amely az új belépő helyszín miatt kiesett a naptárból.

Az épített pályák rajongóinak viszont megmarad a COTA, Sonoma, Watkins Glen, az Indianapolis Motor Speedway roadja, valamint a Charlotte Motor Speedway rovalja is.

Különlegességek terén nem kell továbbá nélkülözni a Bristol Motor Speedway dirt-viadalát sem, amelyet immár harmadik alkalommal fognak lebonyolítani.

A február 26-ai, fontanai versenyt azonban most utoljára láthatjuk a kétmérföldes pályán, mielőtt megkezdődik a létesítmény átalakítást rövid ovállá.

Érdemes külön kiemelni, hogy a sonomai viadal a június 11-ei dátumot kapta, ami pontosan egybeesik a Le Mans-i 24 órás hétvégéjével.

Ez azt jelenti, hogy a Hendrick Motorsports által vezetett 56-os garázs projektben biztosan nem fog helyet kapni teljes szezonos Cup-pilóta.