Power visszaült az IndyCar trónjára, Palou agyonvert mindenkit Laguna Secán

IndyCar: Palou nyert, Power a bajnok és a csalódott Newgarden a nap versenyzője Laguna Secán
credit: Penske Entertainment/Joe SkibinskiA címvédésre már totál esélytelenként vágott neki Alex Palou az IndyCar Laguna Secán rendezett szezonzárójának.

Ez azonban nem szegte kedvét, sőt.

Az elmúlt hónapokban szerződésbotránya miatt reflektorfénybe került spanyol magasan a legjobb teljesítményt nyújotta a komplett szezont nézve és végül magabiztosan húzta be a győzelmet.

A kvalifikáción az ötödik helyet szerezte meg, motorcsere miatt viszont büntetést kapott, így csak a tizenegyedikként iramodhatott neki a távnak.

A 16. körben azonban már a vezető pozícióban haladt, innentől pedig a Chip Ganassi Racing 10-es csapatával totális kontroll alatt tartotta a versenyt.

A táv 95 köréből 67-et töltött az élen, majd a befutó pillanatában több, mint fél percet vert a másodikként célba ért Josef Newgardenre.

Ennek révén Palou idén először (és persze utoljára), teljes eddigi IndyCar-karrierjét tekintve pedig negyedszer látogathatott el a victory lane-re.

A már említett Newgardennek azonban dobogós helye ellenére sem volt oka az örömre.

Az idén öt győzelmet aratott amerikai 20 pont hátrányban vágott neki a finálénak penske-s csapattársa, Will Power mögött.

Helyzetét pedig jelentősen megnehezítette, hogy az ausztrál a kvalifikáción pole-t – ezzel együtt 1 extra bónuszpontot – szerzett, míg ő rögtön a csoportkörben hiábázott, aminek révén csak az utolsó előtti, huszonötödik helyről rajtolt.

Ugyanakkor igyekezett pozitív maradni, mivel tudta, hogy a mezőny egyik leggyorsabb autóját vezeti, a mögötte álló gárda pedig zseniális szakemberekből áll.

A stratégiának és persze saját vezetői képességeinek hála villámgyorsan tornászta fel magát a mezőnyben egészen az ezüstérmes pozícióig.

Hiába azonban a varázslat, a vágyott harmadik titulusához ez sem lett elegendő.

Mögötte ugyanis Power futott be, aminek révén képes volt megtartani előnyét összetettben, méghozzá tizenhat egységgel.

A 41 éves veterán – aki szombati pole-jával magát Mario Andrettit taszította le az örökranglista éléről – ezzel 2014 után másodszor ünnepelhetett bajnoki címet a szériában.

A versenynek egyetlen kiesője volt Callum Ilott személyében.

A Juncos Hollinger Racing újonca IndyCar-pályafutása legjobb időmérős eredményét hozva a második helyről startolhatott és szinte folyamatosan a top 5-ben maradt egészen az 58. körig, amikor egy motorhiba pontot tett a napjára.

A 2022-es idény abszolút eredménylistáját tekintve Power mögött Newgarden zárt másodikként.

A bajnokság harmadik helyét Scott Dixon kaparintotta meg Scott McLaughlin és Palou előtt.

A 106. Indy 500-at megnyert Marcus Ericssonnak be kellett érnie a hatodik pozícióval.

Hetedikként Pato O’Ward fejezte be az idényt.

Laguna Seca előtt a nagy kérdést a 8-10. pozíciók sorsa képezte, ahol mindössze 1 pont választotta el Colton Hertát, Alexander Rossit és Felix Rosenqvistet.

Utóbbi svéd végül negyedikként ért célba a kaliforniai roadon, míg Rossi a tizedik, az elmúlt két itteni fordulón rajt-cél győzelmet aratott Herta pedig tizenegyedik lett.

Ennek következtében az összesítésben Rosenqvist feljött nyolcadiknak, míg Colton visszaesett tizediknek.

Az év újonca Christian Lundgaard lett, aki hét top 10-es befutóval – beleértve a júliusi, indianapolisi második helyét – az összetett tizennegyedik helyén tett pontot be debütáló idényére.A verseny végeredménye, alatta pedig a 2022-es szezon komplett rangsora: