IndyCar: Csúnyán pórul járhat az, aki csapatutasítással próbálkozik a szezonzárón

IndyCar: Csúnyán pórul járhat az, aki csapatutasítással próbálkozik a szezonzárón
credit: Penske Entertainment/Chris OwensKét csapat összesen öt versenyzővel fog ma megküzdeni az IndyCar 2022-es bajnoki címéért.

Az összetett élén a Team Penske-s Will Power áll, aki a Laguna Seca-i futamot egyenesen a pole-ból kezdheti meg.

Mögötte egyaránt 21 pont lemaradásban csapattársa, Josef Newgarden, valamint a Chip Ganassi Racinget szolgáló Scott Dixon áll.

Matematikailag esélyes még az utóbbi alakulatnak idén Indy 500 győzelmet szállítottt Marcus Ericsson, valamint a Kapitány triójának harmadik tagja, Scott McLauglin is.

Reálisan viszont csak Powernek, Newgardennek és Dixonnak van sansza az Astor Kupára, így adja magát a kérdés, hogy lehet-e számítani csapatuasításra.

A CGR ráadásul még további két pilótával képviselteti magát a címvédésre már esélytelen Alex Palou, valamint Jimmie Johnson személyében, akik szintén segíthetnek a hetedik titulusára hajtó új-zélandinak.

A RACER azonban mélyre ásott az IndyCar szabálykönyvében, hogy nyilvánosan felhívja a figyelmet arra, mennyire rossz ötlet is ilyesmiben gondolkodni.

A 9.3.4-es pont ugyanis ellentmondást nem tűrően kimondja, hogy a taktikázás, csapatutasítás, vagy bármilyen más, a verseny menetébe történő, mesterséges beavatkozás tiltott.

Ha valaki mégis élni próbál ilyesmivel és lebukik, akkor komoly büntetésre számíthat, ami nem kizárólag a közvetlen érintetteket, de akár az egész csapatot sújthatja.

Ennek volt betudható a múlt heti, portlandi viadal befutója is, amelynek végén Penske-ék nem utasították helycserére az első és második pozícióban haladt McLaughlint és Powert, noha utóbbi pilótának sokkal több esélye van a címre, mint kollégájának.KAPCSOLÓDÓ:  Sporttörténelem, tündérmese és brutális drámák a szezon utolsó időmérőjén