F1: Herta a Hungaroringen tesztelheti az Alpine autóját

F1: Herta a Hungaroringen tesztelheti az Alpine autóját
credit: Penske Entertainment/Joe SkibinskiElképesztő látni, hogy mekkora erőfeszítéseket tesz a Red Bull Colton Herta leigazolása érdekében.

Helmut Marko már egy héttel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy minden féllel sikerült megegyezni a fiatal amerikai jövő évi AlphaTauri-programja kapcsán. Már csak arra várnak, hogy az FIA soron kívül kiadja-e számára a szuperlicencet hiányzó nyolc pontszáma ellenére.

A csapatvezetők egy része mereven ellenzi ezt, ahogyan az F1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali is, mondván a szövetség magát tenné hiteltelenné azzal, ha a saját szabályait rúgná fel.

Hasonlóan fogalmazott maga Herta is, mondván ő az előírásoknak megfelelően szeretne engedélyhez jutni, a kivételezést pedig igazságtalannak tartja.

Mindeközben az FIA leszögezte, senkitől sem hagyja magát befolyásolni a döntés kapcsán.

A Red Bull azonban nem hagyja annyiban.

Marko a német Sky-csatornának úgy nyilatkozott, hogy jelenleg is egy privát tesztet szerveznek Herta számára.

„Azt szeretnénk, hogy Colton Budapesten teszteljen F1-es autót az Alpine-nal. Ennek még azt megelőzően le kell zajlania, hogy elindulnánk Szingapúrba.”

Tesztekért nem jár licenc-pont, a körözést viszont azért szeretnék mégis megejteni, hogy az itteni teljesítményét is felhasználhassák annak bizonyítására, valóban alkalmas a világbajnoki sorozatban való szereplésre.

Az FIA a monzai hétvégére ígérte a végső szót a kaliforniai versenyző licence kapcsán, de ez eddig még nem történt meg.

Bár Herta korábban úgy fogalmazott, hogy az Alpine is érdeklődését fejezte ki iránta, jelen helyzetben vajmi kevés esély van arra, hogy a francia gárda magának akarja őt. Pláne, ha figyelembe vesszük a Red Bull érintettségét.

Egy biztos, Szafnauerék mindenképpen Pierre Gaslyt akarják soraikban tudni jövőre, akit azonban az RB nem hajlandó elengedni csak abban az esetben, ha Hertát ültethetik be a helyére.

Ebből adódóan az Alpine-nak is érdekében állhat segíteni az amerikait saját céljaikat szem előtt tartva.

Sőt, az sem kizárt, hogy pénteki szabadedzésen is lehetőséget adnak Hertának, ahol 100 km-enként 1 szl-pontot gyűjthet.

Hertának 8 pont hiányzik a licenc-határhoz, amit már akkor sem tudna összeszedni, ha részt venne a hátralévő hat pénteki első szabadedzés mindegyikén.

Ha viszont kiemelkedően teljesítene a teszten, valamint hibátlanul vezetne néhány gyakorláson is, akkor az RB-nek máris újabb érvei lehetnének mellette az FIA-nál.