IndyCar: Sporttörténelem, tündérmese és brutális drámák a szezon utolsó időmérőjén

IndyCar: Sporttörténelem, tündérmese és brutális drámák a szezon utolsó időmérőjén
credit: Penske Entertainment/Chris OwensNem fukarkodott a drámákban és fordulatokban az IndyCar idei utolsó kvalifikációja Laguna Secán.

A bajnoki címről döntő Firestone Grand Prix of Monterey pole-ját az összetettet vezető Will Power szerezte meg, aki ezzel máris bezsebelt 1 bónuszpontot és immár 21 egységgel vezet csapattársa, Josef Newgarden, valamint a ganassis Scott Dixon előtt.

Ennél is lényegesebb viszont, hogy a Team Penske ausztrálja a 68. rajtelsőségét ünnepelhette a szériában, amivel az örökranglista második helyére taszította Mario Andrettit.

Az élő legenda nem kevesebb, mint 13.307 napon át tudhatta magáénak ezt a rekordot, onnantól számolva, hogy 1986. áprilisában, Phoniexen megdöntötte AJ Foyt akkori, 53 pole-os csúcsát.

Az időmérő utolsó szakaszának végén a második helyezettnek is fülig ért a szája.

A mezőny legkisebb csapatának számító Juncos Hollinger Racing – jelenleg még – egyetlen versenyzője, az újonc Callum Ilott ugyanis nem csak először tudta beverekedni magát a Fast 6-be, de ha már ott járt, akkor nem adta alább a második pozíciónál.

Ennek köszönhetően a fiatal brit Power mellől, az első sorból kezdeti meg a futamot.

A nap végén azonban többségben voltak azok, akiknek semmi okuk sem volt az örömre.

A címért még meccsben lévő további négy pilótának nem sikerült bejutnia a Fast 6-be, sőt.

Az összetettben ötöddikként jegyzett Scott McLauglin (Team Penske) a nyolcadik helyről rajtolhat, a többiek pedig már a csoportkörökben elvéreztek.

Az egyaránt a Chip Ganassi Racinget szolgáló Marcus Ericsson a tizedikként, míg a hetedik titulusára hajtó Dixon a tizenharmadikként vághat neki a távnak.

A legnagyobb drámát azonban Josef Newgarden prezentálta.

Penske-ék kétszeres bajnoka a Dugóhúzóban vesztette el uralmát 2-es számú Dallara-Chevyje felett és kiforgott.

Az incidens piros zászlót idézett elő, így a szabályok értelmében az amerikait megfosztották két gyorskörétől.

Ebből adódóan csak a rajtrács utolsó előtti, azaz huszonötödik pozícióját foglalhatja el.

Bár a csoportkör órája időközben lejárt, az IndyCar úgy döntött, a Newgarden-közjáték miatt egy gyors kört még engedélyeznek a pilótáknak.

Ennek végén úgy tűnt, hogy Dixonnak sikerült beverekednie magát a második, top 12-es szakaszba. Érkezett viszont Simon Pagenaud, aki a hatodik pozícióba repítette a Meyer Shank Racing 60-as Dallara-Hondáját, kiejtve új-zélandi kollégáját.

Hasonlóképpen elfelejtené ezt az időmérőt Colton Herta is.

A tabella nyolcadik helyén jegyzett – ezáltal a címre már teljesen esélytelen – Andretti-pilótát az egyik legnagyobb esélyeseként tartják számon, lévén eddigi mindkét Laguna Secán teljesített bevetését a pole-ból kezdhette meg, majd győzelemmel is zárta.

Statisztikáit csak még meggyőzőbbé teszi, hogy a két verseny összesített 185 köréből 174-et töltött az élen.

Most viszont sehogyan sem akart kijönni számára a lépés.

Több vezetői hibát vétett, egy alkalommal pedig még sikerült ki is forognia. Mindennek révén csak a tizennyolcadikként kezdeti meg a futamot.

A GP of Monterey magyar idő szerint vasárnap,. 21:30-kor kezdődik.UPDATE: Büntetés vár Alex Palou-ra