Herta F1-es jövője egyre sötétebb, miközben egy Indy Lights pilóta már most túllépheti a szuperlicenc-ponthatárt

Herta F1-es jövője egyre sötétebb, miközben egy Indy Lights pilóta már vasárnap túllépheti a szuperlicenc-ponthatárt
credit: Penske Entertainment/Joe SkibinskiSajtóhírek szerint egyre kisebb az esély arra, hogy hiányzó pontjai ellenére a Nemzetközi Automobil Szövetség mégis kiadja Colton Herta számára a szuperlicencet.

A 22 éves kaliforniai egy futammal a vége előtt a nyolcadik pozícióban áll az IndyCar tabelláján. Javítani pedig már nem fog, lévén a hetedikként jegyzett Pato O’Ward mögött 92 egységgel van elmaradva, míg a maximálisan gyűjthető pontszám már csak 54.

Ennek révén az idei lesz az elmúlt négy szezonjának legrosszabbja, így esélye sincs arra, hogy növelje szl-egységeit.

FIA-támogatás nélkül még két vészforgatókönyv kínálkozhat számára annak érdekében, hogy jövőre elfoglalhassa helyét az AlphaTauri versenygépében.

Az első a pénteki szabadedzéseken való részvétel, amelyeken 100 km-enként 1 pontot gyűjthet.

Saját elmondása szerint azonban egyelőre semmi ilyesmi nincs tervben.

A másik szcenárió, ha nevezne egy téli bajnokságba, mint amilyen pl. az Formula Regional Asian Championship , ahol a bajnok 18 egységet gyűjthet, sőt, még a negyedik helyezett is 10-zel távozik.

Persze erősen kérdéses, hogy a Red Bull hajlandó lenne-e várni rá egészen február közepéig, ameddig a széria 2023-as idénye tart.

Mindeközben ezen a hétvégén, az IndyCar szezonzárójának is otthont adó Laguna Secán egy fiatal pilóta már bezsebelheti az engedélyhez szükséges pontszámot. Sőt, túl is szárnyalhatja azt.

Ironikus módon azonban nem a főkategóriában, hanem annak előszobájában, az Indy Lightsban.

A széria összetettjét toronymagasan, 103 pontos előnnyel vezeti Linus Lundqvist, aki így kvázi már a zsebében érezheti a bajnoki címet.

Az FIA-rendszer alapján egy versenyző elmúlt négy szezonjából a három legjobbat számítják bele.

A 23 éves svéd 2020-ban – tizenhét futamból tizenötöt megnyerve – zárta az élen a Formula Regional Americas Championshipet, amivel 18 szl-egységet kapott.

A következő szezonban már az Indy Lightsban rótta a köröket, végül a bajnokság harmadik pozíciójában zárva. Ezzel 10 pontot szerzett.

Jelenleg tehát 28-on áll. Abban az esetben, ha a hétvégén behúzza a Lights idei titulusát (márpedig ez szinte borítékolható), akkor újabb 15-tel fog gazdagodni.

Ebből adódón 43 egység lesz a neve mellett, míg a licenchez ugye 40 szükséges.

Ezzel szemben a kétszeres Daytona 24 kategóriagyőztes, egben az IndyCarban jelenleg hét győzelemnél tartó Herta – aki 2020-ban a harmadikként fejezte be az idényt – lehet élete lehetőségétől esik el.

A folytatás kapcsán jelenlegi indycaros munkaadója, az Andretti Autosport ügyvezetője, Rob Edwards is azt sugallta, hogy az ifjú tehetség nem megy sehová.

„Nem hiszem, hogy jövőre másként fognak kinézni a dolgok, mint idén” – válaszolta a szakember a RACER-nek arra a kérdésre, hogy kinéztek-e már valakit a kaliforniai versenyző utódjának a 26-os Dallara-Hondában.

Ludqvist eredményeit természetesen nem kisebbítjük, hiszen egy rendkívül tehetséges versenyzőről van szó, aki még nagyon sokra viheti magasan jegyzett kategóriákban is.

A helyzet viszont felhívja a figyelmet a rendszer hiányosságaira, aminek révén egy rendkívül kemény, szoros és kompetitív szériában sikereket aratott pilóta nem jogosult a licencre, szemben olyan sorozatokban szereplőkkel, amelyek alacsonyabban rangsoroltak és jószerivel alig van meg a tizenegy fős mezőnyük.KAPCSOLÓDÓ:

>>>>>Domenicali: Az FIA magát tenné hiteltelenné, ha szuperlicencet adna Hertának

>>>>>Binotto is ellenzi Herta érkezését, eltűntek az amerikai pilóta rejtélyes mecénásai

>>>>>Herta nem szeretne soron kívül szuperlicencet kapniEz a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy