NASCAR: Sírból visszahozott, ikonikus pályával bővül a Cup Series naptára

NASCAR: Sírból visszahozott, ikonikus pályával bővül a Cup Series naptáraA North Wilkesboro Speedway az elmúlt évtizedben teljesen elhagyatottan állt és szépen-lassan kezdte visszafoglalni a természet.

A létesítmény 2019-re már olyan állapotba került, hogy inkább az urbexesk mekkája lett, mintsem az autósport rajongóié.

Érkezett azonban Dale Earnhardt Jr., aki küldetéséül tűzte ki, hogy újra életet lehel a NASCAR egykori ikonikus pályájába.

A kétszeres Daytona 500 győztes versenyző vezetésével és lelkes önkéntesek közreműködésével megkezdődött a létesítmény renoválása, aminek hála első körben létrejöhetett a iRacing lézer szkennelt verziója.

A cél azonban a kapuk újbóli kinyitása volt, amit állami támogatásból, valamint magánbefektetők segítségével az idei évben sikerült is megvalósítani.

A NASCAR versenypályáinak egy részét tulajdonló Speedway Motorsports (SM) alá tartozó 0.6 mérföldes oválon már fel is bőgtek a motorok.

Múlt héten, a CARS Tour late model viadalon ráadásul maga a megmentő, azaz Dale Jr. is volán mögé pattant, végül a harmadik helyet megszerezve. Az esemény és a pálya népszerűségét jól szemléltette, hogy villámgyorsan elkelt az összes jegy.

Már az hatalmas fegyverténynek számított, hogy egyáltalán idáig eljutottak.

Arra pedig, amit a NASCAR most bejelentett, az égvilágon senki sem fogadott volna egy lyukas garasban sem.

A Cup Series mezőnyét a NASCAR legelső, 1949-es szezonjától kezdve egészen 1996-ig vendégül látott NWS ugyanis visszatér a naptárba, méghozzá az All-Star Race otthonaként.

A bajnokságon kívüli, pénzdíjas versenyt 33 éven át rendezték meg a Charlotte Motor Speedwayen, majd 2020-ban a Bristol Motor Speedwayre költöztették át, míg 2021-ben és idén már a Texas Motor Speedwayen bonyolították le.

A következő All-Star viadalra 2023. május 21-én, egy háromnapos esemény keretein belül kerül sor.

A kiegészítő rendezvényeket a későbbiekben ismertetik.