IndyCar: Dráma, tie-break és a futam, amelyről senki sem tudta, hogy a bajnoki címről dönt

IndyCar: Dráma, tie-break és a futam, amelyről senki sem tudta, hogy a bajnoki címről dönt
Franchitti és Dixon 2007-ben, Chicagolanden (credit:IndyCar Media)Vasárnap rendezik a 2022-es IndyCar-szezon zárófutamát a méltán híres Laguna Secán.

A címért még két csapat öt versenyzője van meccsben Will Power (Team Penske), Josef Newgarden (Team Penske), Scott Dixon (Chip Ganassi Racing), Marcus Ericsson (Chip Ganassi Racing), valamint a Kapitánnyal frissen hosszabbított Scott McLauglin személyében.

Utóbbi két pilótának azonban már csak matematikai esélye van.

A nagy hétvége örömére következzék öt rendhagyó tény az amerikai open-wheel modern kori történelmének legérdekesebb, sorsdöntő fináléiról.  1. A második ow-szakadás óta összesen négyszer fordult elő az IRL/IndyCar történetében, hogy a szezonzáró verseny végén pontegyenlőség állt be a bajnokság élén és végül a győzelmek száma döntött.

1996 (IRL): Buzz Calkins (második helyezett: Scott Sharp)
1999 (CART): Juan Pablo Montoya (m. h.: Dario Franchitti)
2006 (IRL): Sam Hornish Jr. (m.h.: Dan Wheldon)
2015 (IndyCar): Scott Dixon (m.h.: Juan Pablo Montoya)


  1. 2011-ben úgy zajlott le a szezonzáró, hogy a mezőny tagjai még csak nem is tudtak róla.

Az év legutolsó futamát a Las Vegas Motor Speedwayre írták ki, a 11. körben azonban borzalmas tömegbaleset történt, ami Dan Wheldon életét követelte.A körözést már nem indították újra, az IZOD IndyCar World Championship presented by Honda névre keresztelt versenyt pedig statisztikai szempontból meg sem történt.

Ebből adódóan az idény hivatalos végeredményét a két héttel korábbi, Kentucky Speedwayen rendezett forduló utáni állás szerint hirdettek.

A bajnok így Dario Franchitti lett, aki karrierje során negyedszer – egyben utoljára – ért fel a széria trónjára.


KAPCSOLÓDÓ: Las Vegas – Az IndyCar történetének egyik legszörnyűbb tragédiája


  1. A dupla pontozásnak is köszönhetően a 2015-ös finálén nem kevesebb, mint hat versenyző maradt még harcban a bajnokságban.

A végén pontegyenlőség állt be Dixon és Montoya között.

A sonomai szezonzárón az új-zélandi nyert, ezzel harmadik győzelmét megszerezve az évben. Ennek révén a cím is nála landolt, miután kolumbiai kollégája neve mellett csak két elsőség állt.


4. Eddig csak két pilóta mondhatja el magáról, hogy újoncként sikerült bajnokká válnia az amerikai open-wheelben: Nigel Mansell (1993) és Montoya (1999).


5. A legdrámaibb hajrát 2007 prezentálta.A Chicagoland Speedwayen lefutott finálé végén már csak két autó volt körön belül, méghozzá pont a címért harcoló Dixoné és Franchittié.

Az Andretti Green Racinges skót gépe sebesség tekintetében kissé elmaradt ganassis ellenfele Dallara-Hondájától, ezért úgy döntött, üzemanyag-sporólásra játszik.

A stratégia a legutolsó pillanatban be is jött.

Az új-zélandi autójából alig egy kanyarral a leintés előtt kifogyott az üzemanyag.

Franchitti így nyert, bezsebelve ezzel első IndyCar-titulusát.
Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy