Domenicali: Az FIA magát tenné hiteltelenné, ha szuperlicencet adna Hertának

Domenicali: Az FIA magát tenné hiteltelenné, ha szuperlicencet adna Hertának
credit:Penske Entertainment/Joe Skibinski
Domenicali: Az FIA magát tenné hiteltelenné, ha szuperlicencet adna HertánakTovábbra sem döntött az FIA arról, hogy kivételt tesz-e Colton Hertával és hiányzó pontjai ellenére is kiadja-e számára a Formula-1-ben való versenyzéshez szükséges szuperlicencet.

A helyzet parázs vitákat generál azóta, hogy a Red Bull közölte, a 22 éves amerikait szeretnék beültetni jövőre Pierre Gasly helyére az AlphaTauriba.

A Herta mellett kardoskodók szerint az IndyCarban nyújtott teljesítményével már bőségesen bizonyította, hogy megállná a helyét az F1-ben versenykörülmények között. Egyúttal pedig a jelenlegi licenc-rendszert ostorozzák, mondván igazsgágtalanul kezeli az amerikai open-wheel bajnokságot.

A kontra-oldal szerint viszont a fiatal tehetséggel való kivételezés kinyitná Pandora szelencéjét és innentől fogva megnőne a lehetősége a szabályok megkerülésére vonatkozó törekvéseknek.

Emellett pedig maga a szövetség is kvázi hiteltelenné tenné magát, mondván még a saját maguk által alkotott regulákat is az egyéni és piaci érdekek szerint csavargatják.

Ezen az állásponton van több csapatvezető, valamint maga az F1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali is.

Nyilvánvaló, hogy egy amerikai versenyző jelentős érdeklődést tudna generálni egy olyan gyorsan növekvő piacon, mint amilyen jelenleg az USA” – idézi a szakembert a Motorsport.

„Ma viszont a Formula-1-be való bejutás a sportszabályzatban egyértelműen lefektetett paraméterekhez kötődik. Ezeket a szuperlicenc lehetőségét meghatározó kitételeket tiszteletben kell tartani. Jelenleg a rendszer hitelessége a tét.”

Domenicali leszögezte, hogy személy szerint nagyon szívesen látná Hertát a mezőnyben, de csak akkor, ha megfelel a feltételeknek, vagyis rendelkezik a kellő pontszámmal.

„Ha Hertának megvannak az F1-ben való versenyzéshez szükséges pontjai, akkor tárt karokkal, örömmel üdvözölnénk. Onnantól már neki kell bizonyítania, hogy az F1-től eltérő kategóriában megszerzett tapasztalata lehetővé teszi számára az alkalmazkodást.”

Mindeközben a kaliforniai pilóta az IndyCar szezonzárójára készül Laguna Secán.

A létesítmény nem csak a hazai pályájának számít, de egyben az egyik kedvencének is, lévén eddigi három itteni futamából kettőt megnyert, tavaly ráadásul a pole-ból indulva.

Ha sikerülne ismét győznie, akkor sem zárná a szezont a nyolcadik helytől magasabban, mivel már olyan tetemes hátrányban áll az előtt álló Pato O’Wardhoz képest.

Egy biztos, az F1-gyel most nem akar foglalkozni.

„Egyelőre még nagyon sok az ismeretlen tényező” – nyilatkozta Colton az NBC-nek.

„Sok mindennek kell még történnie. Jelenleg az IndyCar-szezon befejezésére koncentrálok és majd utána megnézem, hogy milyen opcióim vannak. Még semmilyen fejlemény nincs azon kívül, ami már a hírekben megjelent. Próbálok távol maradni ettől Laguna Seca végéig és csak ezután fogom mélyebben beleásni magam.”