Lépett a NASCAR, hogy tűz esetén a lángok ne érhessék el a versenyzőt

Lépett a NASCAR, hogy tűz esetén a lángok ne érhessék el a versenyzőt
credit: NASCAR/NBC
Lépett a NASCAR, hogy tűz esetén a lángok ne érhessék el a versenyzőtVadonatúj előírásokat léptetett életbe a NASCAR a Next Geneknél fellépő tűzesetekre reagálva.

Az idei szezon során számos problémával szembesültek a csapatok az új autót illetően, ezek közül pedig kétségkívül a leglátványosabbnak az ijesztő, random tüzek számítanak.

A legutóbbi két áldozat múlt vasárnap, Darlingtonon JJ Yeley és Kevin Harvick lett. Utóbbi veterán számára pedig csak még nagyobb csapást jelentett, hogy a lángok miatt, önhibáján kívül kényszerült kiállni, ezzel a playoff-rangsor utolsó helyére zuhanva.

A Stewart-Haas Racing pilótája dühében keresetlen szavakat intézett a NASCAR felé, mondván mindez az „ócska szar” alkatrészekre, elemekre vezethető vissza.

A szervezet versenyzésért felelős alelnöke, Scott Miller hétfőn leszögezte, igenis dolgoznak a megoldáson.

Ennek eredményeként egy nappal később be is jelentették új szabályaikat, amelyek már a most hétvégén esedékes, kansasi fordulón kötelező érvényűek lesznek minden egyes gárda számára.

A regula értelmében az autók elülső részén, a splitter panel előtt egy extra elemet, afféle gátat kell elhelyezni. Ennek fő feladata, hogy megakadályozza a gumitörmelék bejutását.

A jobb oldali ütköző panel alsó részét előre meghatározott módon meg kell vágni, az eltávolított területet pedig rozsdamentes acél elemre kell cserélni.

Ajánlott továbbá, hogy a kiemelten nagy kockázati tényezőnek számító kipufogócső és a rocker box közti távolságot maximalizálják.

A változások nem akadályozzák meg az újabb tűzeseteket, a lángok utastérbe történő bejutásának esélyét viszont a várakozások szerint nagy mértékben csökkentik.