IndyCar: McLaughlin nyert Portlandben, öten harcolhatnak a bajnoki címért a fináléban

IndyCar: McLauhglin nyert Portlandben, öten harcolhatnak a bajnoki címért a fináléban
credit: Penske Entertainment/Chris Owens

IndyCar: McLauhglin nyert Portlandben, öten harcolhatnak a bajnoki címért a fináléban


Scott McLaughlin győzelmét hozta az NTT IndyCar Series idei szezonjának utolsó előtti versenye a Portland International Racewayen.

A Team Penske pilótája a pole-ból indulva abszolút dominanciával, a 110 körből 104-et az élen töltve húzta be idei – egyben a szériában eltöltött teljes eddigi karrierje – harmadik diadalát.

Az alakulat ezzel elmondhatja magáról, az idény eddigi tizenhat fordulójából kilencet megnyertek.

A szintén a Kapitány gárdáját erősítő, egyben az összetettet vezető Will Power végül a másodikként ért célba, 1.17 másodperces hátrányban.

Ez a tény pedig végképp igazolta Penske-ék azon kijelentését, miszerint nem fogják csapatutasítással kiemelni egyik emberüket sem.

Ha a futam végén arra kérik McLaughlint, hogy adja át az első helyet Powernek, akkor ezzel az ausztrál előnye a tabellán 31 pontra nőtt volna.

Így viszont csak 20 egység plusszal várhatja a szeptember 11-ei, Laguna Seca-i finálét a Chip Ganassi Racing hatszoros bajnoka, Scott Dixon és a szintén penske-s Josef Newgarden előtt.

Utóbbi amerikai számára finoman szólva sem jött ki a lépés.

Motorcsere miatt büntetést kapott, így az időmérőn megszerzett második rajthelye helyett csak a nyolcadikként vághatott neki a távnak.

A zöld jelzés után több pozíciót veszített ugyan, de később sikerült felverekednie magát a top 5 közé.

A végső csapást pedig a stratégia mérte rá.

A huszonkét körrel a vége előtt elrendelt restartnál azonban a keményebb, fekete abroncsokon lévő #2 Chevyvel nem tudta tartani a lépést lágyabb keveréken lévő ellenfeleivel és végül képtelen volt a nyolcadiknál előrébb végezni.

Ennek, valamint közvetlen ellenfelei befutójának köszönhetően a Portland előtti, Powerrel szembeni 3 pontos hátránya kereken 20-ra nőtt.

A Grand Prix of Portland harmadik pozícióját az imént említett Dixon kaparintotta meg, aki a tizenhatodik helyről startolva küzdötte fel magát egészen a negyedik helyig.

A dobogót azután sikerült bebiztosítania, hogy a versenyirányítás blokkolás miatt a pozíciója átadására kötelezte az akkor előtte haladt Pato O’Wardot.

Az Arrow McLaren SP mexikói pilótája végül nem csak a pódiumról maradt le, de már a matematikai esélyét is elvesztette a bajnoki címre.

Hasonlóképpen nincs már semmi sansza a címvédésre Alex Palou-nak sem, miután csak a tizenkettedikként zárt.

A futamot mindössze egyszer kellett sárga jelzéssel megszakítani.A 84. körben Rinus VeeKay szó szerint falba tette Jimmie Johnsont, ami miatt áthajtásos büntetéssel sújtották.

Az Ed Carpenter Racing hollandja később teljesen magára vállalta a balesetet és elnézést kért amerikai ellenfelétől.

Rázós pillanatokat élt át az ECR másik versenyzője, Conor Daly is, akinek 20-as Chevyje hátul tüzet fogott, a lángok pedig a fél autót beterítették helyrehozhatatlan károkat okozva a kuplungban.

A szezon fináléját most vasárnap rendezik és még öten vannak versenyben a címért.

Erre utoljára 2003-ban volt példa.

Mint fentebb szó volt róla, az összetettet Power vezeti 523 ponttal, míg a második és harmadik pozíciókban Newgardent és Dixont jegyzik. Utóbbi két klasszis lemaradása egyaránt 20 egység, az előny viszont a kétszeres bajnoknál van, lévén ő öt győzelemmel rendelkezik idén, míg a széria trónjára hatszor felért kollégája csak kétszer járt a victory lane-en.

Rajtuk kívül életben tartotta még esélyeit az Astor Kupára Marcus Ericsson (CGR) és McLaughlin is. Nekik azonban már tényleg csak számtanilag van sanszuk, mivel a hátrányuk 39, illetve 41 pont.

Laguna Secán a bónuszokkal együtt maximum 54 egységet lehet gyűjteni.