Kyle Larson felesége szerint az oltásoktól lett beteg a kislányuk

Kyle Larson felesége szerint az oltásoktól lett beteg a kislányuk
credit: Jared C. Tilton/Getty/NASCAR MediaSzeptember az alopecia elleni küdelem hónapja.

Ennek apropóján Kyle Larson és felesége, Katelyn a nyilvánosság elé tárták, hogy lányuk révén ők maguk is közvetlenül érintettek a betegségben.

A most négyéves Audrey tizennyolc hónapos kora óta szenved a kóros hajhullástól, gyógymód pedig egyelőre nincs rá.

„Nem akartam posztolni erről egészen mostanáig, mivel arra számítottam, hogy szeptemberben az emberek jobban megértik” – nyilatkozta Katelyn a tobychristie.com-nak.

„Ahogyan Audrey növekszik, én úgy próbálom egyre jobban védeni a magánszféráját az ő érdekében. Egyáltalán nem akartam ezt napvilágra hozni, de végül úgy döntöttem, itt a tökéletes lehetőség arra, hogy mégis megosszam. Folyamatosan jártunk vele bőrgyógyászhoz és rájöttünk, ők is csak tünetileg próbálják kezelni. A gond az, hogy minden gyerek esete más. Időbe telt, mire kiderült, hogy miről is van szó. Az orvosok nem adtak pontos diagnózist, csak annyit mondogattak, hogy Audreynak hajhullása van. Kezdetben kisebb kopasz foltok alakultak ki, amiket el lehetett takarni. Nem volt nagy dolog és rögtön vissza is nőtt. Legutóbb viszont már jelentős mennyiségű hajat veszített. Nem tudom, hogy megismétlődik-e… Változtattunk néhány dolgon a háztartásban beleértve az ivóvizet és az étrendünket is, szerintem ez segített. Azt viszont nem tudom, hogy hosszú távon is így marad-e.”

A kislányt egyelőre nem zavarja a betegség.

„Ő a legboldogabb gyerek. Jelenleg a fiús korszakát éli és még azt is utálja, ha hozzáérek a hajához. Baseball-sapkát visel és egyáltalán nem érdekli a dolog, szerintem észre sem veszi, ami nagyszerű.”

A család igyekszik kideríteni, hogy mi váltotta ki ezt az autoimmun betegséget.

Katelyn szerint azonban nem véletlen, hogy a probléma minden esetben valamelyik védőoltás után lángolt fel.

„Kezdetben azon gondolkodtunk, hogy miért is történik ez a hajvesztés látszólag teljesen véletlenszerűen? Aztán kötni kezdtem az influenza elleni és a többi oltáshoz, de nem akartam beszélni erről, mert ez egy rendkívül kényes, vitás téma. Végül azonban muszáj voltam kapcsolatba hozni a két dolgot, mivel Audreynál azután kezdődött ez az egész, amikor megkapta az első vakcinát. Az orvosok azt mondogatják, hogy ez a szervezet válaszreakciója a stresszre. Én viszont nem hiszem, hogy a kisgyerekek többségénél stresszről van szó.”

A doktorok gyanúja szerint a tünetek mögött a testben kialakuló gyulladások is állhatnak.

Az oltások gyulladásokat is okoznak” – mondta Katelyn.

„Audrey pedig nagyon érzékeny az ilyesmire, rengeteg mindenre allergiás is.”

A betegségre való figyelemfelhívás érdekében Larsonék a hivatalos webshopjukban piacra dobtak egy speciális pólót, az ebből származó bevételt pedig teljes egészében a krónikus hajvesztéssel küzdők számára létrehozott alapítványnak utalják át.

„Most már nyugodtabbak vagyunk. Pozitív változás, hogy ismét elkezdett visszanőni a haja és már nem kell szednie a gyógyszereket sem, amik csak még több problémát okoztak. Hatalmas megkönnyebbülés volt, ugyanakkor egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem fog még visszatérni. Nagyon jó, hogy őt eddig még lelkileg nem befolyásolta, de már felkészültünk rá, hogy ez lesz a következő kihívás.”